89

Метко

преди 7 години

Кирил и Методи - глаголицаКлимент Охридски - кирилицаПетър 1 - руски вариант на кирилицаНашите *** - български вариант на руската кирилица.Сърбоманите - македонска кирилица ....

88

Тинев

преди 7 години

Смях, смях, смях! Този неграмотен президент, простоват НО тарикат, ще ми говори за образование.Че и " ИЗЧИСЛИЛ ". Туй журналистите сте гъ-облизци и то не надминати.Та този изходен продукт от храненето на Мошеника бойко ........ смях.

87

Анонимен

преди 7 години

1930 г. започва реформа в образователната система на СССР. И.В. Сталин взема решение всички народи в СССР да четат и пшат на кирилица, като това става постепенно. 13 февруари 1938 года излиза постановление на Совнаркома и ЦК ВКП(б) за задължително въвеждане на кирилицата във всички национални републики и области /започва процес на преминаване от латиница на кирилица, там където все още е ползвана латиницата/.

86

Справка

преди 7 години

Император Михаила III през 863 въвежда кирилицата за славянските налоди. 1939 Йосиф Висарионович Сталин въвежда кирилицата за всички народи в СССР, както и за Монголия. Вчера нито един от тези велики ръководители не бе почетен. Позор!

85

Анонимен

преди 7 години

Da jivei BULGARIA !!!!! Smurt na dushmanite ( Rusia I Turkye) .

84

Атака-нобеда

преди 7 години

руският цар Петър I Велики е обявяван за създател на руската писменост.

83

Анонимен

преди 7 години

А един църен Иван, искаше да ни учи да пишем на латиница!!!

82

Анонимен

преди 7 години

Да никой не го харесва и се радва, че скоро си заминава. Но ... Вие си го избрахте и то само защото е от ГЕРБ.

81

Американ

преди 7 години

До Шоп (131):Ми то хубаво говориш как всичко е дошло от "на запад", понеже на запад е модерно - по подлизурски комерсиални подбуди - да изкарват че то идвало от Китай, демек от на изток.

80

Анонимен

преди 7 години

Трябва да започнем да принуждаваме световните марки да се съобразяват с България. Например в Русия дори Макдоналдс е принуден да ползва кирилица изписана по сградите на заведенията си. И не само това, омръзнало ми е да ми дрънкат на английски по рекламите по телевизията.

79

Анонимен

преди 7 години

Още малко и изчезва завинаги.

78

патриот

преди 7 години

До ccИма данни още от векове за честването на този празник по земите ни, а братята Кирил и Методий са провъзгласени за светци от църквата ни много скоро след тяхната кончина. Престанете с това невежество, българи - не се гаси туй, що не гасне !

77

сс

преди 7 години

Хубаво ама държава която пише на колите POLICE какъв език уважава? А иначе празника, с политическа мотивировка, е не толкова отдавна учреден.

76

патриот

преди 7 години

До 144И още нещо ! Ето и 122 ви го е казал, и е истина - векове наред в руските църкви богослуженията са били на старобългарски, и първосвещениците им също са били българи ! Нещастни чуждопоклонници сте вие, яд ме е, че има такива като вас !

75

патриот

преди 7 години

До 114И ти си същият неосведомен и самоунижаващ се безродник като TOP SEKRET ! Видял бил...! А видя ли, когато в руските училища учеха, че азбуката им е измислена от Ленин ?!! У нас Кирил и Методий се честват от памтивека бе, *** ! И произходът им е български (макар че са родени в Солун), и азбуката им е първо приета, а после и усъвършенствана в България ! О неразумний йюроде.... !!!

74

знаещ

преди 7 години

До TOP SECRETАбе ***, всички, които истински се интересуват, знаят, че майката на Кирил и Методий със 100% сигурност е българка ! А тъй като е избягала със семейството в Солун заради недоброжелателност от страна на тогавашния български цар, най-вероятно и мъжът й е бил българин. По тази причина и двамата й сина са говорили перфектно български, и точно затова са избрани за тази мисия ! А такива като теб са едни неосведомени и себеунижаващи *** ! Срам ме е от вас !

73

До журналистите

преди 7 години

До Анонимен

72

Туцо

преди 7 години

До Анонимен 110Я пак кажи нещо за коптската азбука, че не разбрахме какво си написал.Само за невежието се разбира.

71

Анонимен

преди 7 години

До PDТи продължаваш да редиш бисери! Горките Свети Братя - ако са знаели кой какви ще ги върши с творението им! Тази вечер си победител в категорията "ний творци сме на тъпнята".И пишеш с почти научни изрази, но най-вече с вътрешно убеждение - това е много характерно за войнстващото невежество!

70

TOP SECRET

преди 7 години

Википедия на немски пише че Кирил и Методи имат грътцки произход , само на български пише че са българи