49

Пешо

преди 8 години

Проблема е, че и работодателите изискват милиони неща от служителите, но заплатата да е колкото на продавачка или в най-добрия случай - сервитьорка. Ясно е, че нямаш и 50% от нужните познания, след университета. Да и там трябва да се промени нещо, ама едва ли. Ако университетие си завишат изискванията за прием, ще останат празни, което е ужасно.Дори не кандидатстват толкова хора, колкото могат да приемат университетите. Това, разбира се, е породено от заплатите....

48

Анонимен

преди 8 години

Единствения начин човек да си вдигне заплатата при т. нар. български бизнесмен е като напусне и започне при друг. Според мен това е много показателно колко разбират от бизнес т. нар. български бизнесмен.

47

razgradski pop

преди 8 години

професионалните умения не се придобиват в университета, а от работа и опит...за това трябва да се даде шанс да работят, да се научат как се работи, да се развиват...но и младите, ако искат да научат нещо, трябва да си затворят очите за ниските заплати, поне първите 2-3 години...после, с опита и уменията които са придобили могат да си повишат цената...

46

Джон

преди 8 години

Бизнеса в Германия как го прави да се запитат пишман БГ бизнесмените. В Германия не чакат и не се оплакват, един бизнес сам обучава кадрите си чрез обучения в които плаща на тези които се обучават. Има нужда от кадри, идва желаещия и бизнесмена го записва за обучение и му-плаща малко по-малко от заплатата която получават другите работници. След няколко месеца става пълноправен служител с достойна заплата която му стига за всичко и му остава да спестява солидни средства.

45

айде нЕма нужда

преди 8 години

Някои оправни висшистки стават куртизантки на Шефа и си осигуряват по-добър живот!

44

Калина до хмм

преди 8 години

Момче, училището е основата на ЗАЛАГАНЕ на основни общообразователни знания. Това е мястото, където трябва са се създаде интересът на децата към една или друга наука или сфера на изява. Този интерес, съответно да ги насочи към даден унивеситет, който да изгради основите на специфичните за специалността знания.Уменията се придобиват в социалния живот. А конкретно трудовите умения - на работното място.

43

бачо

преди 8 години

Те работодателите са недоволни с единствената цел,да плащат по-малко заплата това е ясно.Че има много завършващи от ВУЗ които нищо не знаят има,но какво правим с тези които имат умения и амбиции да работят по специалноста си...ами те просто отиват в чужбина.Може там да са обслужващ персонал,да мият,да правят хамбургери и т.н.,но ще са в пъти по-добре и по-спокойни от колкото тук.И започва глад на специалисти той вече е започнал и все по-лощо ще става,защото нама как един *** да стане ИНЖ.

42

Джон

преди 8 години

Огромната част от пишман бизнеса в БГ си мисли, че хората ще идват на тълпи да ги експлоатира. все едно тези хора се появяват от нищото безплатно и ги отглеждат в епруветки специално за нуждите на бизнеса за да дойдат и да забогатява от тях като им плаща мизерни заплати които едвам им стигат за оцеляване. Знае ли бизнеса колко струва отглеждането на един човек за да навърши например 18 години? Огромни средства. После тези хора не искат да се подиграват с тях и няма да работят за БГ бизнесмени.

41

гражданин

преди 8 години

Писна ми от претенциите на бизнеса.Този бизнес дали осигурява хората на истинската им заплата,дали спазва Кодекса на труда,дали осигурява нормални условия на труд и пр.?Най-големият проблем е липсата на ясни критерии за всичко в д-вата.Когато образованието е натикано в ъгъла,когато никой не иска да инвестира в него,какво да се очаква?Толкова е пошло всичко,толкова сме далеч от нормалното развитие и съжителство.Бизнесмените богатеят,работниците изкрейзват.

40

прод.

преди 8 години

на бизнеса си ,за нови продукти ,къде ще продават ,въобще какво щее правят след 5 -10 години .ама да де това е много за умствения капацитетен а Бгшефа .от 5 години редовно реват за ''млади кадри'' -досега един випуск млади хора можеха да намерят ,да подпишат договори с тях ,да ги подготвят от университета за бъдещата работа -ама това са пари време усилия -що пък бг шефа трябва се поти ся ...и да мисли ...могат да продължават да реват за кадри /с рев не става/ обаче

39

Джон

преди 8 години

Бизнеса бил недоволен, ами какво е направил бизнеса за тези млади хора които иска да работят и да му вършат работата? Пари дал ли е за следването им? Стипендии дал ли им е? Обучения някакви провежда ли? Иска всичко наготово, хора обучени които да може да експлоатира и на които да плаща ниски заплати. Такива са масово бизнесмените в БГ.

38

Анонимен

преди 8 години

заплата 420 лв минимална,масово се плаща п о500 -600 лв на месец /леле 300 евро на месец ,леле всички младии образовани хора ,с желание за работа да се забързат къ мБг то да работят за бг ''шефовете'' :)) конкуренция пазарна икономика -който плаща получава ,който е викнал /да краде от държавата ,и да усвоява еврофондове много разбира от икономика и от образование иот бизнес среда -мда бг шефовете какви ще ги къдрят след 2020 год /когато еврофондовете за б гще спрат/да мислят за развитие на

37

ах Морето

преди 8 години

Летният сезон е къс, но за сметка на това заплатите са малки!И трябва висшистите да са млади и красиви!

36

РАБОТНИК

преди 8 години

Т.нар.български бизнес повтаря едно и също-няма квалифицирани кадри.В университета човек получава знания,а уменията се изграждат в практиката.Погледнете обявите-искат поне 1 г. стаж(как да го набавиш?),владеене на чужди езици,компютърна грамотност-500 лв.бруто.Докато един млад вишист не започва със старт от 800-900 лв.(чисти пари)не може да се очакват др.резултати.Дайте на младите хора много добро възнаграждение и тогава изисквайте.Да оставим настрана ккави условия предлагат.

35

Хмм

преди 8 години

До КалинаМомиче, училището е основата на знанието, а университета го надгражда. А това, че никой не те учи, че трябва да си точно в 9 на работа е друга тема. Ако не си свикнал да изпълняваш задачи в университе няма да си свикнал да изпълняваш и задачи на работодателя

34

Сноудън

преди 8 години

Преди да ни нападне демокрацията бях главен конструктор в един институт. Младите специалисти не бяха по подготвени от днешните. Всеки новопостъпил поставях да работи близо до мен и го обучавах до към една година и му възлагах работа според опита му и контролирах изпълнение. Когато се убеждавах че е способен да изпълнява сам задълженията си преставах да го наблюдавам постоянно. Сега обаче работодателите искат наготово всичко и там им е грешката. Кой е луд да им работи наготово.

33

Анонимен

преди 8 години

Младите хора нямат професионални умения... алоооу, а къде да ги придобият тия умения като не им давате шанс? Хем искате да са под 30 години, хем да са с висше образование, хем да са с огромен опит. Е, няма как да стане!

32

Служител

преди 8 години

Родните работодатели те наемат на една длъжност, после изведнъж се оказва че трябва да вършиш работата на още трима души, ама без допълнително заплащане, щото това ти влизало в работното време. Виждал съм мениджъри с костюм и риза, завряни в помията на някой килер да чистят, защото шефа им бил наредил. И после мърляви и *** на пот обслужват клиенти. Докато имаме балканския манталитет да минаваме тънко, БГ работодателите ще попадат само на такъв персонал.

31

Вишист

преди 8 години

А те едни биснесмени майко да видите,мутри прости,свикнали само с пари под масата да работят. Така че не те да оценяват,а вишистите да ги оценяват. В една такава нагла държава където беззаконието е на власт,не ми говорете за оценки!

30

Калина

преди 8 години

Еееех, шефове, Университетът е място, в което се полагат основите на знание. Вие сте тези, които трябва да надграждате основите на знанието с умение.Умения, които са нужни във вашата съответна сфера на дейност.И стига с тези обвинения към младите хора! Та я си спомнете вашите студентски години (ако сте ги имали)