11

seiously

преди 9 години

Каква дограма да сложим? Ясно най-добрата с най-добрия стъклопакет. Но не изпускайте да си сложите на нея клапа за микровентилация (Бруквент , Аереко , Вентек , Венти или която и да е), за да не се появи мухъл и влага и да трябва да ремонтирате след година-две...

10

Анонимен

преди 9 години

11, ако си се сетил 3-те стъкла да са с разл. дебелина, си супер. Най-вътрешното е най-тънко (4 мм), средното е по-дебело (5 мм), а най-външното е най-дебелото (6 мм). Освен, че като външно стъкло трябва да е най-дебело, за да се чупи най-трудно, разл. дебелина променя коеф. на пречупване. Когато на 3-те стъкла е еднакъв (стандартно слагат 2х5 мм стъкла), звуковата вълна, достигнала предното стъкло, преминава и през задното заради еднаквите коеф. на пречупване на вълната.

9

mery

преди 9 години

От 1997 г имам външни ролетни щори- има страхотен ефект и през зимата и лятото! Сега като сменям дървената дограма с PVC пак си слагам ролетни щори.

8

Анонимен

преди 9 години

Най-добре е в землянка. На тези от най-долните етажи вече им викаме Другите. Те никога не излизат и дано така си остане. А ти, пестиш ли енергия?!

7

До ехооо

преди 9 години

Направо зазидай прозорците! С тези ролетни щори грам светлина не мойе да влезе....

6

exoo

преди 9 години

Най-доброто е външна ролетна щора с мотор. Знам го от опит. И за зимата и за лятото нищо не е по добро от това. През ляттото температурата в стаите ми падна с 5С само от щорите, а през зимата се вдигна с 2С.

5

Анонимен

преди 9 години

А с трите панти на вратите ме порази окончателно. А двойна каса нещо? Извинявай, но да не живееш в бомбоубежище?

4

sante_dog

преди 9 години

"Стъклопакетът пък е хубаво да бъде от нискоемисийно стъкло. То има способността да пропуска слънчевите лъчи отвън, но да възпрепятства излизането на топлина навън от помещението."-Неправилно! Това важи за северни и източни изложения. Ако сложиш такова стъко от западна или южна страна лятото не трябва да се прибираш след работа! Или спестените от отпление пари да ги даваш за охлаждане.

3

до 1

преди 9 години

Абе ти да ни си от бТВ? Шест сантиметра дебелина на стъклото? Твоето жилище да не е в Марианската падина? И "поне 5 камерна, с 3 стъкла", лелее! Това за Марс или за Венера се препоръчва за климатичните условия?

2

Анонимен

преди 9 години

(продължение от 1):на северното изложение задължително K филтър на стъклопакета, на южното - Четири сезона.Като марка, много приемливи са Рехау. На балканския полуостров само Рехау имат машина, която може да завари и 4-те заварки на металната подпора едновременно, т.е. цялата метална подпора е в една равнина (много важно, за да не се криви после прозореца/вратата; освен монтирането под нивелир).За врати - поне 3 панти (масово слагат 2, после след няколко години се криви врата/голям прозорец).

1

Анонимен

преди 9 години

Глупости. Алуминиевата дограма е значително по-проводима от pvc. Дървената има много недостатъци и не я препоръчвам (имах много добра дървена дограма, за съжаления я смених цялата именно поради такива *** "съветници").Най-доброто е: pvc, поне 5 камерна, с 3 стъкла. Ако не можете да си позволите 3, вземете с 2, но макс. отдалечени едно от друго. Външното трябва да е 6 см. дебелина, вътрешното - 4 см. Така коеф. на пречупване на 2-те стъкла са различни и дава по-добра звукоизолация.