Снимка: Reuters

Закупуването на дограма е дългосрочна инвестиция и е много важно да намерите баланса между качество и цена. Преди да се насочите към конкретна фирма и производител, е хубаво да сте наясно какво искате или поне какво да попитате. Според всички специалисти тук важи максимата: "Не съм толкова богат, че да купувам евтино".

Хубавата дограма, придружена с професионален монтаж, може да издържи десетилетия, без да се деформира. Когато избирате, трябва да сте наясно, че цената на дограмата не се определя на линеен метър или квадратен метър. Тя зависи от марката; вида на материала; броя на отваряемите крила на прозорците; начина, по който се отварят; вида на стъклопакета, аксесоарите и др. Цветът също може да я оскъпи.

Заради високите цени на парно и ток една от най-важните функции на дограмата е нейната енергийна ефективност.

Броят на камерите в профила - 3, 5 или 8, определя неговата топлопроводимост. Ако искате да имате малки загуби на топлина - ориентирайте се към повече камери.

Стъклопакетът пък е хубаво да бъде от нискоемисийно стъкло. То има способността да пропуска слънчевите лъчи отвън, но да възпрепятства излизането на топлина навън от помещението.

Винаги първият ви избор трябва да бъде за вида дограма.

Няма спор, че най-качествената е изработената от дърво. Плюсовете са, че е от естествен материал и намалява в най-голяма степен топлопреминаването. Тук обаче трябва да бъдете внимателни, че не всички предлагани на българския пазар са с така нужното високо качество и след някакъв период от време може безвъзвратно да се деформира. Дървената дограма притежава много добри изолационни качества и стабилност, но за разлика от алуминия и РVС, с течение на времето се налага интензивна поддръжка. Този вид дограма обаче е отличен проводник на топлината и независимо от взетите конструктивни мерки топлинните загуби са по-големи.

Пластмасовата дограма е най-масовият вариант, когато се търси по-ниска цена. И тук обаче има едно "Но". Трябва пластмасата да отговаря на последните технологични стандарти. В противен случай тя ще се промени от климатичните условия, ще пожълтее, а при пожар може да се деформира и да отдели токсични газове.

Според немалко специалисти за българския пазар най-удачен е вариантът с алуминиева дограма. С течение на времето тя не променя своя външен вид, пожароустойчива е, а при вариант на профили с прекъснат термичен мост изравнява изолационните й качества с тези на пластмасовата дограма. Алуминиевите дограми са два основни вида - студен и топъл профил. Когато между камерите няма изолатор, разликата в температурите отвън и отвътре води до кондензация на влага. Затова се предпочитат по-модерните и по-скъпи алуминиеви дограми, т.нар. топъл профил - с прекъснат термомост.

Ако при избора ви на дограма парите не са водещ фактор, заложете на най-скъпата дограма - комбинация от дърво и алуминий. При този тип дървеният профил е облечен с алуминий отвън, който го предпазва от атмосферни влияния. Сред основните предимства на дървото са, че е добър топлоизолатор и естетически стои най-добре.

И не на последно място, когато купувате дограма, изисквайте гаранция за качество от производителя. Защото лошо изработена дограма трудно се ремонтира, в повечето случаи подлежи на смяна.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase