31

Nachum

преди 10 години

Матреницата и Полския двубагреник,два еднакви символа.

30

Анонимен

преди 10 години

Много ви размазана снимката бул.фотаджийки!

29

от 29

преди 10 години

Ки енергията се разделя основно на осем вида.Научно погледнато всички вещества зависят от свойте молекули. Техните молекули съответно от техните атоми, протони, електрони и кварки.Има осем вида кварки, както и 8 вида енергия Ки - в зависимост от преобладаващите кварки.Така че Даоизма е доказана религия (или по-точно да го нарека учение).В wikipedia има информация за това и който се интересува може да погледне.А колкото до бог - за мен има един истински Бог - Тангра.

28

Анонимен

преди 10 години

"Приказките за Суеверието,могат да се отнесът към всяка религия и така да се отрекът Зевс,Сет,Христос,Мохамед,Буда и т.н."В интерест на истината по този начин не може да бъде отречен древния Даоизъм, където всичко в природата зависи от енергията Ки. Според по-модерния Даоизъм включва 5 елемента. Според древния Даоизъм - 8 елемента. Но на китайски има различни думи за "елемент" така че едва ли би ме разбрал/а. Тези елементи зависят от Ки енергията.

27

езичник

преди 10 години

според някои бялото олицетворява безсмъртният дух, който е божествен, а червеното тленното тяло, което е земно. древна легенда гласи, че първите хора на земята се закичили с мартеници за да не забравят че са деца на земята, но и на небето. наричали се Марта и Мартинаг. познати нам като Пижо и Пенда.

26

234

преди 10 години

Срамно е, че поругахме празника с изрисуване на паметник.Позор. Няма ли полиция, която да се справи с тези вандали? До кога ще се търпят тези нещастни "художници"? Хора, тези, които не тачат паметниците са безпаметници. България е единствената соц. страна, която не е била окупирана, както се мъчат да ни втълпят тези, които преправят историята. Позор за такива ниско интелигентни хорица.

25

Анонимен

преди 10 години

Как няма да е най-почитан, като мартениците са по 20-50ст. Народа си е беден, но обича да подарява. Честито на всички!

24

boyko_stoew

преди 10 години

До Анонимен 23Два пресукани конеца могат да направят много повече от два часа приказки в парламента.Вярата е важна!...Приказките за Суеверието,могат да се отнесът към всяка религия и така да се отрекът Зевс,Сет,Христос,Мохамед,Буда и т.н.Така наречените Християни(Западни и Източни),Мохамедани(сунити и шиити),Будисти и т.н.си имат право да си вярват в каквото си искат ,щом не пречат на останалите....Така че: НЕ наричай тази най-Българска традиция-"Езически обичай",господин ***.

23

boyko_stoew

преди 10 години

Честита Баба Марта!На този ден на най-чистата,изцяло Българска традиция,с която се гордея,пожелавам на всички живот,здраве,градивност и съпричастност!

22

Анонимен

преди 10 години

Този празник е езически, а закичването с мартеница е вид контактна магия. Не подобава на християни да празнуват подобни суеверия, или да мислят че два пресукани конеца правят нещо, но в края на краищата всеки има свободна воля и избира сам за себе си.

21

Анонимен

преди 10 години

Честита Баба Марта на всички! И честита победа на Григор Димитров за тези, които се интересуват от тенис.Бъдете здрави, засмени и много щастливи. Повече любов и щастие. И бих помолила хората с политически послания да ги отправят в подходящите статии за това, а такива има много. Днес е хубав БЪЛГАРСКИ празник.

20

Анонимен

преди 10 години

Грешно е да се наричат мартениците "езически" обичай. Термина "езически" се възприема като някой, който не вярва в християнството. С по-голяма давност е сравняван с "варварство", както са били наричани от Римската Империя всички народи, които не са били в границите на империята.Бих го нарекъл Български обичай. Приципно е прабългарски, но и прабългарите са се наричали себе си "Българи", а не татари, хазари, хуни или всичките други названия с които ги наричат.

19

Павлов

преди 10 години

Честита Баба Марта,братя Българи християни и мохамедани.

18

Анонимен

преди 10 години

Предпочитам езически ритуал пред църковна догма.Дай,боже,повече красиви ритуали ,та били те езически или не.Бъдете живи и здрави и се радвайте на истинските мартеници сътворявани векове наред от сръчните ръце на българката.

17

Анонимен

преди 10 години

Честита Баба Марта ! Бъдете здрави и добри !Бих предпочела да си купя мартеници с някаква кауза - изработени от деца в неравностойно положение,пенсионери, ученици и т.н. Това е само наш български празник - ден на българолюбието!

16

:):):)

преди 10 години

А ДЯДО МАРТО ЗАЛЯГА НА ЧЕРВЕНО ВИНО И БЯЛО СИРЕНЕ/ СЛАНИНА ЗА МЕЗЕ ОТ РАНИ ЗОРИ.

15

ASI

преди 10 години

proshtavaite ot iad zabravih davia chestitiaCHESTITA BABA MARTA NA VSICHKI JIVI DUSHICHKIDANO VECHE DA NIAMA ZLOPOLUKI I NEPRIATNOSTI NIKADE PO SVETADANO VECHE JIVEEM EDIN SPOKOEN I HUBAV JIVOT

14

Читател

преди 10 години

Що за глупости! Носят се до 9 или 25 март- това са църковни празници! Престанете да преплитате и бъркате езически ритуали и празници с църковни! Баба Марта не е църковен празник, а традиционен езически ритуал!

13

2013

преди 10 години

Честита Баба Марта на всички!

12

от 16

преди 10 години

Коментара ми беше до 11.