28

Нашия Титаник

преди 11 години

На Струма загиват 767 души. В историята на българското корабоплаване няма друг подобен случай с толкова жертви на море. Защо в България не се знае за гибелта на този нашенски Титаник и защо пък по света, където знаят за гибелта на Струма, никой не посочва, че корабът е български? Само тези два въпроса бяха достатъчни, за да тръгнем по дирите на една жестока трагедия, която не бива да бъде забравена.До 1990 г. малцина специалисти в България знаеха, че в Черно море по време на Втората световна война е загинал кораб с това име. Тези пък, които знаеха, не си задаваха каква е националността му, при все че носи името на българска река. В проучванията безрезервно се приемаше твърдението на съветските историци, че Струма е вражески (значи германски) транспортен кораб с водоизместване от 7 000 тона, потопен успешно с едно торпедо от съветската подводница Щ-213 с командир капитан-лейтенант Денежко. През 1942 г. в малкия български флот няма кораб Струма с водоизместване 7 000 тона. Вероятно затова нашите историци не си задават повече въпроси около неговата гибел.

27

чичо Тиквичка

преди 11 години

Едно от най-страшните произшествия е потопяването на 30.01. 1945 г. от съветска подводница на кораба Вилхелм Густлофф. Командира Мариненко дава заповед за изстрелването на 4 торпеда, които пращат за кратко време кораба на 40 м. дълбочина. В ледените води загиват над 9000 цивилни лица, предимно деца и жени, бягащи от настъпващите съветски войски в източна Прусия. За съжаление, нищо не се знае в България до ден днешен, по понятни причини...Влезте в уйкипедия и четете, Schiff Wilhelm Gustloff.

26

до 22

преди 11 години

тъй де ,питам те къде са масовите гробове на избитите от Сталин ,къде са ?

25

Ime

преди 11 години

Do 13- Братле, човека се е изказал саркастично, но явно не си го схванал.Хора класацията е за НАЙ- ИЗВЕСТНИТЕ, а не за корабокрушения с нй- много жертви, не ги бъркайте двата щата.Тичи и на мен малко не ми се вярва. Кораба е предвиден за приблизитено 2к души, заедно с екипажа, колкото и да го тъпчат, 10к...не ми се вярва.25 - ти чув ли си изобщо за Сибир, Гулаг, Пътя на смърта край Магаданск...

24

галактически стопадж

преди 11 години

Учебния "Полет 19" на изчезналите самолети и пратените да ги търсят спасители също в Бермудския триъгълник.

23

до 22

преди 11 години

избил е в продуханите демократични главици , и къде са масовите гробове на 30 милиона избити ?

22

tichi

преди 11 години

Не съм експерт, но ако мога да попитам кой вози деца и подводничари в един кораб и как е възможно кораб да вози 10-15 000 души? Питам сериозно и без заяждане. Мисля също, че торпилирането не е корабокрушение, така че не приемам Лузитания и Бисмарк за круширали, а за убити кораби и екипаж. Знае се, че британците не помагат на немския екипаж на Бисмак, а сега това се води военно престъпление.

21

Жо

преди 11 години

ПОТЪВАНЕТО на "ТИТАНИК" е една морска трагедия, за която се носят много легенди. Загиват около 1500 души, но това не е най-голямата морска катастрофа. Филмът "Титаник" я прави НАЙ-ИЗВЕСТНАТА.На 20 Х 1987 г. филипинският ферибот "Dona Raz" по време на тайфун се сблъсква с танкера "Vector". Избухва пожар на двата кораба. След 20 минути те потъват, като жертвите са 4386 души! Това е морската катастрофа с най-много жертви в МИРНО ВРЕМЕ.

20

до 17

преди 11 години

Никой не отрича зверствата на германците по време на войната. Жертвите на руснаците /военни и цивилни/ наистина са около 20 милиона. Но има и една друга истина- Сталин е избил 30 милиона от собствения си народ преди войната. Та може да се поспори кое е по-голямо зло - хитлеризма или комунизма.

19

Анонимен

преди 11 години

На борда на "Вилхелм Густлоф" поне половината са били военни а и след всичко което направиха немците в Русия дори един оцелял да нямаше ,пак щеше да е нормално .

18

един руснак

преди 11 години

загрижения 14 , ако трябва пак ще ги изметем заедно с всичките демократични като теб !

17

Анонимен

преди 11 години

според мен не може да се слага потъването на Титаник и на Вилхелм Густлоф в една класация.най-малкото че второто е по време на война.

16

123

преди 11 години

Русия дава 27 милиона жертви през Втората световна война. Като голямата част са цивилни. Тоя отдолу дето жали немците прави ли си сметка колко цивилни хора те са избили в Русия.

15

един руснак

преди 11 години

те всичките са били цивилни на кораба нали ? )) в Русия живеят канибали ,диваци и варвари нали знаеш това демократче ?!

14

?

преди 11 години

Бил съм къпитан на стереопора с 11 екипаж акостирахме спешно на река Перловска пред Овча купел.

13

до лъжеца 11

преди 11 години

Няма нито ред за Вилхелм Густлов ли???? Ами нека всеки да изпише това име в нета и да види.А това съм го копирал от вестник Стандарт-не е мое съчинение.

12

до 12

преди 11 години

Не знаех, че руснаците са хвърляли атомните бомби над Япония...

11

Кашчей Безсмертний

преди 11 години

До 7Чак пък да са били всичките цивилни - не са били.Пък и руснаците избиха 300 000 жители на Хирошима и Нагасаки, НАЛИ???И много ми е чудно защо няма нито ред за "Wilhelm Gustloff", а за "Лузитания" си има раздел.

10

един руснак

преди 11 години

Със съзнанието, че е отнел 20 000 невинни човешки живота.какви глупости пишете демократчета ,направо са били невинни ха ха ха това е само една малка отплата за зверствата вършени от германците на наша земя !

9

Shark

преди 11 години

Хахаха даа няма печатна грешка. Явно вечно заяждащите се хейтъри започнахте да се събуждате. Даже и темата за Титаник ще ***.... Открий грешките, хайде!!!