Снимка: outnow.ch

Корабокрушенията често вълнуват човешкото любопитство, защото разказват истински истории и когато биват открити, те дават шанса да видим част от миналото, да бъдем свидетели на неща, които никога не са били докосвани от момента на потъването и са били мистерия, която може да е продължила цели векове.

Те разказват истории за нещастия, болка и смърт, за борба с природната стихия в океана, за скрити съкровища. Намерените потънали кораби са като артефакти за археолозите, по които учените се опитват да разберат как са се развили събитията и кое е довело до трагичния край.

Корабокрушенията са и доказателство, че пред природните стихии хората са равни. Дори най-луксозните кораби не са застраховани срещу появата на буря с такава сила, че плавателният съд да се обърне като малка лодка в бързеите на река.

Вижте най-известните корабокрушения, които не са забравени и до днес:

1.Най-известното корабокрушение е това с кораба „Титаник”, който потънал при първото си плаване през 1912г. "Титаник" е смятан за неразрушим, но след удар с айсберг потъва заедно с 1517 човека на него. Корабът е открит чак през 1985г. след дълго търсене.

2. Красивата "Андреа Дориа" била пусната по вода през 1951г. Това бил луксозен кораб, който потънал през 1956г. след сблъсък с товарен кораб по време на толкова гъста мъгла, че екипажът не можел да види накъде се движи корабът. За щастие почти всички пътници били спасени.

Останалите вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase