126

Fox

преди 12 години

Цитат, с който съм напълно съгласен:Ползваме компютри,телефони,телевизори,строим небостъргачи,коли,самолети,совалки,хеликоптери,подводници,атомни бомби,лекуваме,дори вече променяме ДНК.Между нас и осталалите животни зее пропаст.Задължителна добавка:Идеята, че ние сме от някаква по-печеливша страна на пропастта, си е плод лично на нашата си представа за лошо или добро, полезно или безполезно. Погледнато чисто природосъобразно, могат да се изтъкнат доста аргументи в подкрепа точно на обратното

125

RedmoonZ

преди 12 години

Приятелю, поне засега няма как да убедиш широката публика, че човек не е най-великото животно. В заучения стремеж към конкуренция, хората умират да се сравняват с всички и всичко около себе си, вместо просто да го изучават безкористно. Погледът през очите на делфина, шимпанзето, мишката, гълъба и прочее доказано интелигентни животни, може да се сравни с погледа през човешките очи точно колкото може да се сравни салама със сиренето- и двете са хубави, но прекалено различни за сравнение.

124

ya

преди 12 години

към редакцията: Тази рубрика (наука) някак я зарязахте напоследък. Едни и същи новини се отварят ден след ден..

123

До vitalius

преди 12 години

Ние се открояваме от всички останали видове и то ярко. Ние реализираме мечтите си. Въпреки физическите си ограничения, ние можем да се придвижваме с много по-голяма скорост във водата и можем да слезем много по-дълбоко от всяка риба, да летим много по-високо и бързо от птиците, да вдигаме много по-тежки неща, да строим невероятни сгради, да се разходим в космоса , да заселим други планети, дори да създадем нови видове чрез промени в ДНК. Ние можем всичко! Това е ОГРОМНА разлика!

122

До vitalius

преди 12 години

Не знам какви форми на интелект откриваш у животните, но може би в най-добрия случай да достигнат нивото на 2-3 годишно човешко създание. Тоест абсолюно нищо. Огледай света около себе си. Събуди се. Какви Сурикати сънуваш? Каква комуникация? 10-20 сигнала за бягство,храна, атака, тревога и т.н. Ние Ползваме компютри, телефони, телевизори,строим небостъргачи,коли,самолети,совалки,хеликоптери,подводници,атомни бомби.. лекуваме, дори вече поменяме ДНК. Между нас и осталалите животни зее пропаст.

121

vitalius

преди 12 години

продължение от 121Относно математически способности, установено е че човешкия мозък може да разпознае едновременно 5 обекта, без да трябва да ги брои или групира, а шимпанзето около 9.Друг пример за интелигентност у животни е нещо което тия дни наблюдавам ежедневно на път за работа и което може да се види и в youtube : гарван намира орех, отива на някой светофар и го пуска на асфалта, колите минават и го счупват, и като светне зелено за пешеходците, гарвана отива и го изяжда.

120

vitalius

преди 12 години

До 118Писал си абсолютни глупости. Човека е най-интелигентното животно, в същия смисъл в който гепарда е на-бързото сухуземно животно, но в никакъв случай не е единственото интелигентно животно.Има много различни животни, които проявяват различни аспекти от човешката интелигентност в различна степен, включително вербална комуникация. Сурикатите например контактуват чрез издаване на различни комбинации от звуци, и с тях могат да предават много конкретна и детайлна информация.

119

vitalius

преди 12 години

продължение от 119Социални животни като вълците(което включва кучетата), ***(което включва хората), делфините и други, живеят в групи като тези които си помагат взаимно имат доста по-големи шансове за оцеляване, затова мозъка им е така устроен че да получават удоволствие когато помагат не членовете на групата. Смята се че именно социалните взаимоотношения вътре в групата са предпоставка за увеличаване на мозъка, а не решаването на проблеми директно свързани с оцеляването.

118

vitalius

преди 12 години

До 115-117Това което си писал е подобно, на това за което аз говоря, но малко по-различно. Това пак е форма на еволюция, но не биологична а меметична. Биологичната еволюция става със смяната на поколенията. Гените на всеки индивид не се променят през целия му живот, но неговите деца имат средно около 100 нови мутации. Съдържанието на мозъка му обаче се променя непрекъснато, и влияе на поведението му, като индивида прибягва до поведения които водят до повече удоволствие и по-малко болка.

117

До Разума

преди 12 години

Пич, бива ли да изпишеш толкова празни приказки. Освен при човека разум не съществува при нито един вид на планетата ни. Езикът е словесната форма на разумното мислене, математиката също представлява език. И двете форми на разум са достъпни само на човека. Логиката е учение за валидността на умозаключенията на базата на разума. Тоест ако при кучето съществуваха такива, то трудно би държано в плен. Ако във филчето което си гледал едното куче е отроче на другото, това е инстинкт а не разум.

116

Разум

преди 12 години

Продължение от 116...Също така сме гледали на клипчета как куче спасява друго куче блъснато на магистрала издърпвайки го измежду преминаващите бързо коли на безопасно място извън пътната настилка. Както vitalius е писал, еволюцията подбира успешните стратегии. Ако това куче види, че издърпвайки своя другар от пътя е спасило живота му може да го прецени като успешна стратегия и да продължи да го прави и да развива техники за усъвършенстване. Ако не го е спасило е възможно никога да не повтори.

115

Разум

преди 12 години

Продължение от 115...Всички сме виждали доказателства за това. Животни (предимно кучета), които никога не са били обучавани за тази цел спасяват хора в опасност или други животни, адаптират се успешно и бързо към нова среда и начин на живот без да се променят физиологически. Гледах веднъж как куче си заделя залък от вечерята и отива да го постави пред капан за мишки без никой да го е карал да го прави. По-късно отиде и премести залъка почти в капана. И това ако не е някакъв вид разум...

114

Разум

преди 12 години

Разумът (освен нашият) съществува и на нашата планета и първо трябва да се научим да го разбираме, за да можем ефективно да търсим такъв някъде другаде в необятният космос. Веднага давам пример. Има много видове, които проявяват признаци на разумни същества. ***, делфини, кучета, коне, слонове. Но, за да се равива този разум са нужни много повече от 100-200, 1000 години. Да чакаме това да се случи всеки момент е направо смешно. Но това се случва и всеки, който се вгледа истински може да види

113

1

преди 12 години

До 110 - точно така е, с изключение на човека. Трябвало е да бъде интелигентен, но заложения експеримент се е оказал неуспешен. По принципа "проба-грешка" сега е наш ред. Динозаврите са изчезнали точно по същия повод - неуспешен експеримент.

112

Анонимен

преди 12 години

повече живот има в пръднята ми

111

vitalius

преди 12 години

До 100Ако разбъркваш буквите в продължение на милиарди години, и запазваш тези които попадат на правилните си места, а продължаваш да разбъркваш само останалите, то не само е възможно да получиш Енциклопедия Британика, но е неизбежно.

110

vitalius

преди 12 години

110 беше отговор на 99

109

vitalius

преди 12 години

Грешиш приятелю. Адекватен отговор съществува от 150 години насам, и той е много ***: еволюцията няма крайна цел. Еволюцията не се "стреми" да създаде разумни същества. Еволюцията създава същества пригодени да оцеляват в условията в които се намират. Еволюцията изпробва всички стратегии за оцеляване, запазва работещите, и отхвърля неработещите.За човека успешна стратегия е да е интелигентен, за гепарда - да е бърз, за слона - да е голям, за кучето - да е приятел на човека и т.н.

108

vitalius

преди 12 години

В отговор на идиотския въпрос, който толкова хора повтарят, толкова пъти под всички подобни статии: "Защо тъпите учени търсят само живот подобен на земния?"Елементарно, драги съфорумци - земният живот е единствената форма на живот, която познаваме, и за която знаем при какви условия вирее. Тоест това е единствената форма на живот, която знаем как да търсим.Ако търсиш игла в купа сено, има малък шанс да я намериш. Ако ровиш купата сено без да знаеш какво търсиш, нямаш никакъв шанс да го намериш

107

до 102

преди 12 години

Хаус, пак си прекалил с хапчетата.