74

Анонимен

преди 6 години

Малииуууу лудите не се свършват и това си е!!!

73

Андро

преди 6 години

През 1951г. Св. Никола е преименуван на Столетов. При едно посещение на Брежнев през 1964г. той прави забележка, че това е името на царски генерал. 13 години върхът оствава без име! През 1977г. името е сменено на Шипка, а истинската шипка е преименувана на Малка Шипка.desant.net/show-news/36139

72

Анонимен

преди 6 години

Че има ли още хора които да четат Вазов?

71

Андро

преди 6 години

Историческия връх Шипка днес се казва Малка Шипка. На него е била разположена Кръглата батарея и щабът на ген. Столетов. Именно там е била най-яростната съпротива и там ген. Радецки е пристигнал "с гръм"! Върхът, на който днес е паметника, тогава се е казвал Св. Никола. На него са били разположени две руски батареи, войски и опълчение. Там е и Орлово гнездо. Двата върха са на отстояние 1 км. През 1927г. се решава да се вдигне паметник на връх Св. Никола, поради по-лесния достъп и строителство

70

Анонимен

преди 6 години

До ШопТе и без това искаха да махат Вазов от учебниците, така че няма нужда да прекръстват стихотворението. С един куршум два заека.

69

До 60

преди 6 години

Ааааа,и това са измислили.Ще го свалят от учебниците,както искаха да направят с поезията на Ботев,само и само да угодят на южните ни съседи.

68

Анонимен

преди 6 години

До ИсторикАБЕ НЕКАДЪРНИКО!!!БИТКИ Е ИМАЛО И НА ДВАТА ВРЪХА :D И ШИПКА И СВЕТИ НИКОЛАТИ НЕ ЗНАЕШ ИСТОРИЯТА БЕ ЕЙ :DВАЗОВ ЯСНО Е КАЗАЛ КОЙ ВРЪХ Е ШИПКА И КОЙ Е СВЕТИ НИКОЛА!!!! ИМА ДВА ВРЪХА!

67

До 56

преди 6 години

Мс

66

Анонимен

преди 6 години

До56Ами да ти е жив и здрав Османчо!!!

65

Шоп

преди 6 години

До АнонименДрусат ни като мишки в торба, за да спрем да мислим ошашавени!---------------------------------------Срещат се Нане и Вуте. Нане носи торба и я подрусва.- Нане, какво има в торбата? пита Вуте- Мишки!- Е защо ги друсаш?- Аз не ги друсам, а ги реорганизирам, защото ако се организират може да проядат торбата

64

Алекс

преди 6 години

Ми да пренапишем цялата история, ако искат безработните патриоти. Ако има още някоя *** идея за преименуване, давайте ги накуп, да ги подписваме. Да преместим Трети март през лятото, че е по-топло, не желаете ли? И Стара планина да стане само Планина, че 'стара' е дискриминиращо. Дунава да прекръситм, нещо? Явно голям мързел и безделие ги тресе някои, щом имат толкова излишна енергия за глупости.

63

Анонимен

преди 6 години

Аз пък го знам като връх Шипка както е записан в учебниците по история и география. Мисля че тези двамата историци просто си търсят работа за да не останат без такава

62

О,Шипка!

преди 6 години

Значи стихотворението на Вазов да се промени-О,свети Никола!

61

Недоволен

преди 6 години

Аз не съм историк. Историците анализират миналото.Аз гледам напред. Мисля, че доста патриоти има в нета. Ама до 20 г бг няма да я има. Няма да Ви казвам да ми помните думите. Сами ще го видите.Ае от мен.

60

Иво МОНЧЕВ

преди 6 години

То хубаво ще го променяте името но какво ще стане със стихотворението "Шипка" на Иван Вазов. Изобщо някой мислили в тия културни среди или в обществото ни каквото и да е там!!!!!

59

Анонимен

преди 6 години

До иине се излагайте. В омразата си към руснаците се показвате като пълни невежи. София през турско е била едно малко потънало в кал селце,това си му е било името и е било избрано за столица заради миналата слава. Но хората тогава не са били толкова умни и не са сметнали за необходимо да му сменят името. Трябвало е да го нарекат Сердика,нали тъй? Ама че ***. Но не са, хората просто следват историята, тогава селището се е наричало София и толкоз. Смяна на имена, пълна простотия. 667

58

Анонимен

преди 6 години

Писна ми от *** промени! Заради историческата памет? За да я изтрият, по скоро, паметта ни, че сме българи... ...Триенето го е започнал още княз Борис покръстването. Изтрил е автентичната българска памет и я е заменил с византийско менте. Така, че българинът е флашка носител. Каквото му запишеш това носи. Стига файлът да не е много голям.

57

Анонимен

преди 6 години

Професора просто предвижда края на българите като историк, и има желание да подпомогне този край с каквото може. Ето всички сте против, защото това е един символ, не просто някакъв връх.Като достатъчно се махнат всики символи ,това е добра стъпка към унищожението на българите.Естествено не се разчита само на това, демографския план е най основното оръжие разбира се ,това е само добавка.

56

До 54

преди 6 години

Осман паша съм го кръстил. Отговор като за теб.

55

Шоп

преди 6 години

А стихотворението на Вазов ще прекръстят ли? Сигурно вече ще се казва "Опълченците на Свети Никола"?