64

Маската на Зоро

преди 4 години

Това за заплатите важи за София,Пловдив,Варна и Бургас. Това са градовете, които умишлено се развиват за сметка на останалата част от страната. В София може и да вземат 1500-2000 лева заплата. Но в провинцията и 1000 лева още се води висока заплата. Масово се взима по 700-800 лева. Разберете, че България не е само 4-5 града. Затова младите от малките градчета в провинцията масово емигрират в чужбина или в краен случай отиват в София.

63

@63

преди 4 години

Опасявам се, че ти просто не можеш да разбереш за какво ти се говори. Ако си здрав, можеш да си позволиш да ходиш при български и сръбски и китайски лекари, за малки неща. Ако си хронично болен, ти НЯМАШ избор. Е, докато си на 20, е вероятно да ти правят впечатление тарашени линейки и чакане за лекар. Когато натрупаш годинки и ДНК-то ти започне да се прецаква и болестите изплуват, се впечатляваш от това колко ти струват лекарствата и дали ти ги покриват, техниката, специализацията, социални пом.

62

Анонимен

преди 4 години

До 65Тези лекарства не идват безплатно. Здравните осигуровки са до десетки пъти по-високи в Германия и затова и здравната каса може да си позволи скъпи лекарства. В БГ тези пари откъде да дойдат? От луната ли?

61

Анонимен

преди 4 години

До 63Цяла Европа си чупи краката за да отиде там защото всички живеят с илюзии. На немската медицина единственото и преимущество е наличието на модерна техника. Оттам нататък е шанс дали ще случиш на добър специалист или не. Хората живеещи постоянно в Германия много често ходят на български или сръбски лекари и стоматолози защото са се напатили безкрайно много от лекарски грешки при немските специалисти. Имам дори пример за линейка претарашена в Германия докато е на адрес да спасява човек.

60

Анонимен

преди 4 години

Фрийлансъри, инфлуенсери, бармани, сервитьори, шофьори, продавачи, миячи, готвачи, фризьори, охранители, хигиенисти, общаци. А и разбира се ИТ-та. Или иначе казано - помощен персонал. Всички други да си гледат работата- за тях няма работа, да се оправят както могат! Еми правят го! Мозъците изтекоха и продължават да изтичат от България. :)

59

@59

преди 4 години

Иначе питай ги българските диабетици колко добре си прекарват. Как няма пари за консумативи, как дори децата нямат инсулинови помпи. Щото са скъпи. Питай болните от муковисцидоза или белодробна хипертония, какви лекарства им плаща държавата в България. Хора, които могат да бъдат активни биват инвалидизирани заради т.нар. бг здравеопазване. В нормалните страни, същите могат да работят до много по-късно и да бъдат нормални граждани. Не и тук. Изобщо. питай болните, не питай здравите.

58

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен61Като не ти излизат сметките и не можеш да плащаш достойни заплати или си работи сам или направо затваряй и отиди да работиш при някой, който може да си прави сметката за разлика от теб. Защо си мислите, че някой ви е длъжен да ви гарантира печалби?! Всичко си зависи от твоите умения. Ако си добър мениджър ще успееш, ако не фалит.

57

@59

преди 4 години

Пич, спри да мрънкаш за немско, щото ако беше толкова зле, нямаше цяла Европа да си чупи краката да отиде там. Включително, български майки на БОЛНИ деца. "Здравеопазване" не е колко време ще чакаш за да ти бият ваксина за грип или да ти видят сливиците. Здравеопазване е какво се случва, когато получиш инфаркт, инсулт, диабет, друга тежка хронична болест, увреждане, нужда от рехабилитация и т.н. Ще чакам и 6 часа ако е важно да ме види лекар. И съм го правила. Не в БГ.

56

Край

преди 4 години

В силно застаряващото българско общество младите хора ще са скъпи. Ще живеят добре ако имат какво да продадат.

55

Анонимен

преди 4 години

А от тия дето се оплакват, че заплатата им е ниска, колко пъти са се запитвали дали ако работеха сами за себе си щяха да си изработят заплатата плюс осигуровките плюс разходите за наеми на работни помещения, техника и т.н.Най-лесно е да се мрънка и да се приказва как работодателят те цака. Ако беше толкова лесно стани си сам работодател и си плащай повече от 700 лева.

54

Край

преди 4 години

Ако искаш да работиш заминавай. Ако искаш да успееш - остани.Може и да не ви е много ясно НО тук все още има незаети ниши за собствен бизнес докато в уредените страни на запад кой ще е богат и кой ще работи е отдавна решено.

53

Анонимен

преди 4 години

До 51 продължениеИ освен това в Германия лекарите и зъболекарите масово прецакват здравната каса назначавайки ненужни изследвания и процедури за да цоцат. Няма да ти направят това която ти трябва а това от което могат да изцоцат някое евро. Ама това в БГ не го знаете и си мислите, че на запад хората са светци и няма корупция и далавераджийство.

52

Анонимен

преди 4 години

Безработица е и когато работиш за 700лв. , които чорбаджията -работодател ти ги плаща, когато му е кеф! Нека Бойко се опита да живее с 600-700лв. на месец и да разправя после, че работа имало, ама на хората не им се работело!

51

Анонимен

преди 4 години

До 51Вервай си, че на запад е значително по-добре. В Германия чакаш 3-4 часа за да те приеме лекар в болницата и накрая те преглежда за 5 минути някой румънски лекар. Или ако си с направление за специалист може да ти дадат час за след 1-2 месеца за преглед. Обаче за всичко това ще си платиш като поп. 860 евро на месец е таванът на държавната здравна застраховка и всички програмисти са практически на тази тарифа.

50

Анонимен

преди 4 години

До 41, тоест да разбирам - да останем без тези професии ли? Там да пращаме хора за помощен персонал, а останалите тук съответно и те да са помощен персонал. Голяма нация ще се окажем та всички развити държави ще ни завиждат! :)

49

Анонимен

преди 4 години

Със сигурност отворените граници на "демокрацията" са нож с две остриета. Догонващите държави трудно могат да догонват когато работната ръка и голяма част от най-квалифицираните и образованите емигрират. Същото е сега и с бежанците. Сирия сега кой да я възстанови като цялата държава се премести в Европа? Ще си седи пуста и надупчена десетилетия наред. Уж Европа им помага, ама май е мечешка услуга.

48

Край

преди 4 години

Ако искате да сте наемни работници - заминавайте.Ако искате общество което още ври и кипи и в което можете да станете нещо - останете.Последните 30г. истински богати българи станаха хора в България а не в чужбина.Мисля, че ДПеевски, Гриша Ганчев, АДоган, Герберите от обкръжението могат да се смеят с глас на всеки "успял" в чужбина нашенец.

47

Анонимен

преди 4 години

Програмистите са щастливи в БГ точно докато не се задомят, и бебенцето или *** се срещнат с кошмарното българско здравеопазване. И тогава осъзнават, че то животът не е само евтин алкохол и запои с приятели. Когато се грижиш за деца или родители, имаш нужда от цялата социална система, развита в нормалните страни, за да помага на хората да бъдат продуктивни в трудна ситуация. В БГ един инсулт на близък те вкарва в зоната на здрача. Или каквото и да е друга болест. Поръчкова статия.

46

Анонимен

преди 4 години

Както в статията си е написано има професии в които заплащането зависи от местната икономика и такива където не зависи. Един лекар очевидно ще печели заплата обвързана с местната икономика - съответно ниска. Един служител във фабрика която произвежда за експорт или един програмист могат да печелят значително по-високи заплати. Служителят във фабриката обаче няма много избор и могат да го принудят на ниска заплата, докато програмистът има значително повече свобода и затова заплатата е по-висока.

45

a

преди 4 години

Прави ми впечатление как младите хора се оказват най-рационално мислещи. Когато в играта няма печелившо поведение, най-добре да не играеш.