65

Краси

преди 1 месец

Ми ти що не отиде учител-да учиш учениците?А отиде за 10 000 лв да лежиш в КС??Уж щеше да умолняваш Боко Тиквата?

64

Анонимен

преди 1 месец

Ако ние се опитвахме да пренаписваме историята на САЩ, сащ щяха да ни мразят. Е тогава защо се учудват като дават пари за пренаписване на историята ни, че ги мразим. Те си го правят сами, ние не ги караме. Ние не даваме пари за нпо които да тормазят американското общество с измислените си теми. Те го правят. Ние не им правим на техна зема концесии при неравноправни отношения, за тях отровената и използвана природа за нас печалбите. Те го правят. Ние не инсталираме кирчококоревци там а те у нас..

63

Анонимен

преди 1 месец

Гласувайте против интересите на САЩ , за Възраждане или Величие.Полоковника е малко тъкла , смята може да се договори със запада да не ни грабят , но такъв случай в историята няма , САЩ или те грабят или те убиват , ако си слаб.

62

Анонимен

преди 1 месец

Вилнеят кравари , краварски фашибозук.

61

Анонимен

преди 1 месец

До Васил Левски!Смисъла на думата "роб" при Левски, е съвсем различен и не е буквален, а думата е използвана в преносен смисъл или като метафора!

60

Анонимен

преди 1 месец

До АнонименНе, слушай внимателно, той не отрича робството, а казва, че изказването за "владичество" вместо робство не е най-важното в случая и е напълно прав, иска да каже, че самата програма е грешна, защото вместо възпитание, любов към родината и вместо факти и наука , се учат никому ненужни глупости.

59

Точен

преди 1 месец

Семов е изцяло прав за падението на българското образование, като 40-годишен учител съм жив свидетел. Но робство е имало по дефиниция до закриването на Еничарския корпус. При право на робовладелеца да убие роба, да вземе труда му и третия лемент: право да притежава и децата му - имаме трите елемента на робство. Значи до 1722 г. има турско робство. То де факто и до 1878 г.

58

Васил Левски!

преди 1 месец

Самият Васил Левски използва за себе си думата "роб". И за българите "роби". Ако някой не е съгласен с тази дума, значи той на практика спори и репликира самия Левски-Апостола на свободата! Значи той задочно, посмъртнно пререкава и отрича Левски, без да му мигне окото. За него Левски нищо не значи. Той го "поправя" ,"коригира" и "уточнява" казаното от Апостола.

57

Анонимен

преди 1 месец

Черкезки, сирийки и нубийки били трите основни народности, които се продавали като секс робини в Османската империя. Черкезките били описвани като светли, с бяла кожа и често били изпращани от черкезките първенци като дар на османците. Те били най-скъпи, стигали до 500 лири стерлинги и били най-търсени от турците. На второ място били сирийските момичета с тъмните си очи и коси и матовата си кожа, те идвали основно от крайбрежните райони на Анадола. Цената им можела да достигне до 30 лири стерлинги. Описвали ги със стройни фигури като млади. Нубийките били най-евтини и най-непопулярни, вървел

56

Анонимен

преди 1 месец

Та Семов, като оборва робството подпомага да разберем че или не е запознат с темата или нарочно и той ни лъже.

55

Анонимен

преди 1 месец

В училищата трябва да се въведе предмет "Как се вари правилно Ракия". понеже след пиене на правилно сварена ракия, мозъците правилно се оформят. Исторически трябва да се изучава по училищата, че "На времето, когато радиацията е била голяма всички сливи били окосмени. Трябвало е да ги обръснеш, преди да си направиш компот. Ама не си е заслужавало труда, щото ракията ставала по-лесно." И децата да се обучат от къде идва пословицата: "*** и Cepи и не забравяй, че Cpaнeто управлява Дупeтo на детето.

54

Анонимен

преди 1 месец

Кримското ханство поддържало оживена търговия с роби с Османската империя и Средния Изток до началото на ХХ в. При така наречената степна жътва кримските татари поробвали селяни славяни. Полско-литовското княжество и Русия страдали от серия татарски нашествия с цел плячкосване и залавяне на славяни като есър.[18] Териториите на югоизточната граница били в полувоенно състояние до ХV в. Смята се, че 75 % от кримското население се състояло от роби и освободени роби.[19]

53

точно

преди 1 месец

робство си е било. Взема ли са невръстни деца от майките им. Клали са ни като добичета. Гледали са на нас като ***,, като роби. Унижава ли са ни. Гледа ли са на нас като но на роби

52

Анонимен

преди 1 месец

Според Никола дьо Николе (френски географ, автор на Мореплаване край Турция б. пр.) имало роби от всички възрасти и от двата пола, били изложени голи, за да могат евентуалните купувачи да ги оглеждат.[7]

51

Анонимен

преди 1 месец

В средата на ХV в. Мурад I изградил армия от роби, наречена капъкулу. Новата военна сила се основавала върху правото на султана над една пета от военната плячка, в нея според неговото тълкувание влизали и военнопленниците. Заловените роби приемали исляма и се обучавали да служат лично на султана. Системата девширме (кръвен данък) също може да се смята за форма на заробване, защото султаните имали абсолютната власт над тях (взетите насила момчета бел. пр.).

50

Анонимен

преди 1 месец

През 1609 г. в Константинопол (днешен Истанбул), административният и политически център на империята, около една пета от населението се състояло от роби.[3] Дори след поредицата от мерки в края на ХХ в с цел да се забрани робството, практиката продължила безнаказано до началото на ХХ век.До 1908 г. в Османската империя още се продавали робини.[4] Сексуалното робство е централна част от османската робска система по време на цялата история на робската институция.[5][6]

49

Анонимен

преди 1 месец

За робенето на българи пишат самите османци. Цитат - В Скопие заробих три прекрасни бели българки... турчин от 14 век. Османци с християнски роби, рисунка от 1639 г.Робството в Османската империя представлявало законна и важна част от икономиката и обществото на империята.[1] Заробването на хора от бялата раса бива забранено в началото на ХХ в., но поробването на други раси остава позволено до началото на ХХ в.

48

Анонимен

преди 1 месец

За учител се влиза и завършва най-лесно. Приемат с нисък успех, за да има студенти. Е кви учители да са и какво да е образованието?

47

Анонимен

преди 1 месец

А ТИЯ 2-3 ФОНДАЦИИ С ЧУЖДО ФИНАНСИРАНЕ НЕ СИ ЛИ ПОЗОРЯТ ПОСОЛСТВОТО В ОЧИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. МИТЪТ БАТАК, АМА СЛАВЯНСКА ЛИ Е СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА И ТН СРАМ И ПОЗОР

46

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен"Роб не е правен статус, то е духовно състояние! И в най-свободната държава да живееш, сам ако искаш да си роб и да се подчиняваш на всеки-ти ще си роб! Личен избор!" , това са празни приказки, просто доказва, че не си запознат с робството не само на Балканите, а изобщо, това не е "духовно състояние", а е жесток физически и психически терор!