130

Lan

преди 2 години

138 :), мислиш си, че не си научил! Разбираш какво четеш - това е научено в училище. Сигурно и таблицата за умножение знаеш? Може би даже и коя е столицата на България?...

129

Анонимен

преди 2 години

До Lan 139Права си, обаче през 90-те да не мислиш че е имало голям интерес към нещо, освен разбира се мутрите :)) Не може да учиш за всичко за което се сетиш (дори "специализирани" гимназии и техникуми) и да научиш нещо, то се размива във времето, все едно не си учил :))

128

учител

преди 2 години

Четете какво е казала Lan. Има доста истини, за учениците и образованието, в написаното от нея. Ако нещо не ви е ясно, мога и аз да се включа в дискусията.

127

бедния българин

преди 2 години

никакво качество на образованието, обаче високи заплати за гербавите учители!!Все още се чудя как държавната работа е по скъпо платена? Ченгела взима 1400 чисто без бонуси, даскала взима 1200 стартово без бонуси, частника дава 1000 лв и крие данъци и осигуровки.. В малките градове като идеш на кръчма се подреждат така на масите- ченге, пожарна, учител, пожарна, учител, ченге, ченге, ченге, пожарна, учител.. откъде идват парите при условие че няма производство и икономика?

126

Lan

преди 2 години

138 - не се притеснявай никой нищо не зубри! :) Резултатите на матурите до доказват.

125

Анонимен

преди 2 години

История и спорт ама после няма пари вика.Трябва да се раждат само такива добри по математика например значи трябва да се съсредоточат пари за генетични и вътреутробни изследвания за да се раждат само умнициИначе на тия историци кой ше им плаща заплатите после

124

Lan

преди 2 години

135, в клас има по две-три деца, които се интересуват от нещо! Каквото и да е. И изобщо не говоря за предметите в училище - КАКВОТО И ДА Е! Децата са толкова пренаситени с боклучава информация, устройства от всякакъв вид и шоута, че не се интересуват от нищо. Нито от коли, нито от някакъв стил музика, нито от спорт, роботика, планинарство от нищо. Интересуват се от това да играят комп. игри(не да създават игри) и от клипчета в ТикТока, които са абсолютно еднотипни...с една дума - консуматори.

123

Анонимен

преди 2 години

До Lan Когато не разбираш какво четеш, защо го зубрят тогава ? :) Просто требва да знаят всичко, което важи и сега, въпреки твоите "продесионални гимназии и техникуми" :)) Аз съм завършил техникум, нищо не научих от там, в реалния живот научих :)))

122

Lan

преди 2 години

Отваряте програмата на коя да е гимназия - какво се учи в средното образование е на един клик на мишката.Иначе продуктите на тази система са вече на пазара на труда - голямо самочувствие, никакво желание за работа, образование или елементарно мислене. В образованието ги "догонихме" американците. С тази разлика, че там елитът учи яко и си предава управлението...а тук елитът ни остават единици деца, които едва ли ще се докопат до управлението.

121

Lan

преди 2 години

135, в момента е точно така - след основното образование се кандидатства или в професионални гимназии (бившите техникуми) или в гимназии с научна насоченост. :) Предметите са силно редуцирани в средното образование, точно както искате! Само че масата никога не са писали домашно, ама не защото не им е давано, а защото МОЖЕ и така (т.е. никакви трудови навици), а поне една четвърт не разбира какво чете, така че ВСЯКАКЪВ предмет или умение няма как да се усвои.

120

Анонимен

преди 2 години

До Lan 130Нема как да ги караш да учат от всичко, после да очакваш качествен продукт :)) Един се интересува от история, друг от спорт, трети от физика, требва след основното образование да ги насърчиш в това което харесват и с желание учат :) Пълнят им главата с всички предмети, после не ставало нищо от тях :))

119

Lan

преди 2 години

131, а така - и сега си представи поне 50% повтарящи ученици само по математика (по други предмети бонус), дали е възможно нашето общество да го понесе. Родителите дали няма да се вдигнат на бунт? За това образованието регистрира "успех след успех", а в същото време в час основно се гледа всички да оцелеят, не да се научи нещо...Оцеляването е приоритет, защото дечицата се държат като в затвор от американски филм - толкова е възпитанието!

118

Lan

преди 2 години

129, в момента, за децата, които са наистина образовани, учителите и училището са НАПЪЛНО излишни. Защото учителите са заети да "избутват"...нали се сещаш. Едни бройки трябват :), не хора!

117

Анонимен

преди 2 години

За да искате високи заплати трябва да си ги заработите. Не може учениците да са полуграмотни и неграмотни и да са стигнали в 12 клас. Не знаят най елементарни неща било то по литература, математика, химия, биология, география и т.н.

116

Lan

преди 2 години

129,точно това казвам, процесът е двустранен. Децата не осъзнават потребността да учат, това е факт. Но пък и при положение, че нямат никакъв зор да учат, защо да го правят? Нито родителите налагат някакъв контрол, нито системата, при която независимо дали учат или не, ги "избутва"...е какво се очаква да направи учителят? Ученето НЕ е едностранен процес, учителят не може да свърши работата сам!

115

Анонимен

преди 2 години

До Lan Ако ученето е само едностранен процес, тогава учителите са напълно излишни! Не можеш да чакаш насреща ти да има човек, който иска да учи ако си учител на деца! Това означава да чакаш някой да е свършил половината ти работа. Евентуално може да очакваш такова нещо ако преподаваш на студенти.

114

Анонимен

преди 2 години

Ако сте шеф кого ще намете, този който ви върши работа или този който има 2 висши и не ви върши работа ? Въпрос с повишена трудност :))))

113

Lan

преди 2 години

има такъв миллет, а да и по-зле ще става, както вече писах!

112

има такъв миллет

преди 2 години

Какъв парадокс.Едно време учителите бяха умни и качествени кадри ,тогава им плащахте колкото за Бог да прости.Сега назначават едни математички дето и на каса в билла не могат да се оправят,им плащате по 1500 леа

111

Lan

преди 2 години

121, ти деца имаш ли? Поне он-лайн не слуша ли? Защото аз съм ВЪЗХИТЕНА от учителите! Дори учителите по музика и изобразително се стараеха уроците да са интересни, разнообразни и с какви ли не материали! Работят хората съвсем сериозно...но разбира се децата гледат как да играят игрички в час :), защото могат.