59

до 60

преди 11 години

Познавам такива ,но да е такъв живота им е тяхно решение! Имат много силно разбиране за племенен живот и се подчиняват само на тяхните си закони (Мешерето). Тук темата е за "Дом майка и дете" не за интеграция на *** ,но за тези по кашоните ,трябва да се работи със социалните. Трябва да бъдат извадени от там имаше такива опити. раздадоха им по 5 декара земя и ги установиха в пустеещи села. След месеци всичко беше зарязано и те бяха пак по кашоните в края на големите градове. Не им се работи

58

до 50/от Майка

преди 11 години

За кой Запад говорите с къщите по 5-10? Най- на запад в Европа (Великобритания) в къщи до 4 -5 деца живеят само тези, които са над 14 години и то за кратко време. На Запад няма такива домове. А относно това - че детето не трябва да свиква с друго семейство и е по-добре в дом - вие слушахте ли Калин Каменов тази сутрин какво ги правят децата в домовете. Бой, тормоз изнасилване...Ще си оставите ли детето там "за малко"?

57

според мен

преди 11 години

Държавата да построи няколко завода и да назначи там само роми. Да не се изплащат детски след 3 дете, и да се научат да използват презервативи. Да се задължат да ходят на училище и да им се предоставят изоставените села- да живеят там...да имат елементарни условия за живот- вода- да се къпят например...Просещите и проституиращите малолетни да бъдат отнемани от родителите и настанявани в нещо като бившото "Бойчиновци"Крадливите да бъдат маркирани с ярка неизмиваща се боя.И така...

56

Майка

преди 11 години

Виждала съм много роми и в колибите им ходя често. Не казвам къщи, а колиби, направени от черги и кашони. Никой, който живее в такава мизерия не може да остане нормален, защото това не е човешко. Няма как да очакваме от тези *** да имат репродуктивна култура и да знаят как да се предпазват от нежелана бременност. И те не искат да имат по 10 деца, повярвайте ми. Повярвайте ми също, че повечето от тези в кашоните не взимат нито детски, нито помощи, защото нямат документи за самоличност.

55

до 57

преди 11 години

Така е ! Трябва да им се помогне ,но не е начина помоща да е от джобовете на вече изнемогващото българско население . Всеки българин вече работи за да храни поне по един ***. Те не желаят да работят ,но имат искания за по- добър живот , да не плащат ток , вода и пр. , да растат децата им с по- добра грижа ,която да им осигури безпроблемен старт в ПРЕСТЪПНОСТТА! Взимайки ги от Дома те ги правят джебчийки ,*** ,крадци и т.н. Скъпо ни излиза тяхното ингегриране...

54

Анонимен

преди 11 години

Доката заплатата на един соц. работник е 320лв. , така ще бъде , никой качествено образован човек не се задържа на работа по тези институции , защото работата с такива деца е изключително трудна и стресова.Говоря с факти-за четири месеца там където работех, напуснаха 9 човека.Нека държавата си прави изводите, защо на мястото на хора с висше, се назначават неподготвени хора със средно образование, само за да има персонал!Трябва тотална смяна на соц. политика към тези домове!

53

Майка

преди 11 години

До Анонимен - Вие дадохте отговор какво трябва да се направи, за да не се изоставят децата ромите. Глобите и наказанията не са решение и никога не са работили в този случай. Очевидно ромските родители, както всички родители, искат децата им да получат по-добра грижа - да се приучат на добро поведение, да говорят български. Значи трябва да се помогне на радителите да могат да осигуряват на децата си това, което иначе държавата прави.

52

жалко, но факт

преди 11 години

Няма да спре, а ще се увеличава и то не само в домовете а навсякъде, защото света стана зъл а те са най-уязвими, защото вече все по-малко сме ЧОВЕЦИ.10 те Божии заповеди трябва да са ориентира ни, да са водещи в живота ни, но...

51

До 42

преди 11 години

До 42 , Аз съм една от тези на които държавата е платила ин - витрото ,я да те попитам защо си мислиш че след кото поради здравословни причини не мога лесно да забременея не съм достатъчно стойностен и кадърен човек за да отгледам дете ли. Защо ще трябва да го доказвам пред някого?Да не би всички заченали безпроблемно са докозвали преди това дали стават за родители. Ако факта че можеш лесно да родиш те прави родител то титам аз тези дето са родили децата в домовете родители ли са според теб ?

50

до 50

преди 11 години

Защото в примера който давате детето временно ще бъде в дом и няма нужда за месеци да свиква с друго семейство и после пак да се върне при майка си. Освен това бе трябвало ,ако се изведат сираците в приемни семейства и се улесни процедурата за осиновяване, децата в такива домове да са изключително малко и те да живеят в къща по 5-10 максимум ,както е на Запад.

49

Маат

преди 11 години

Глобата за изхвърлен домашен любимец ще скочи от 500 на 1000 лв. Това предвиждат поправките в Закона за животните, изготвени от управляващите в Парламента.Аз имам 2 деца.Едното е с 61% инвалидност, не работя от 5 години , съпругът ми се грижи за прехраната.Вие бихте ли станали приемен родител без да ви се плаща?Имам висше образование-социален работник, бакалавър.Много добре знам какво говоря.

48

до майка

преди 11 години

Представям си примера ,който давате и точно за случаи като този са социалните служби и психолозите. При всички положения приемното семейство е по- доброто решение. В Дом не е възможно персонала да обърне внимание на всяко дете. Затова е такъв огромен проблема там.

47

До Майка

преди 11 години

И като нямат покрив защо са ги правили тиая деца? За да ги пратят да просят и да им искарват пари? Ти май не си виждала *** и нямаш идея за какво става дума. За тях децата са средство за изкарване на пари, дали помощи, дали от просия и ако случайно някое *** не изкарва достатъчно веднага става ненужно и го зарязват в дом без никакви угризения. Не гледай на тях като на нормални хора!

46

Майка

преди 11 години

До Анонимен. Представете си следната ситуация - Вие сте самотна майка и се раболявате и не можете да се грижите за детето. Нямата близки и роднини, при които да го оставите, когато сте в болница. Приятелите не могат да поемат грижата за него. Къде бихте предпочели да отиде Вашето дете - в приемно семейство или в дом? Защо само сираците да бъдат в приемна грижа? Всички деца, които имат нужда трябва да имат достъп до тази услуга, защото това е социална услуга.

45

до майка

преди 11 години

За съжаление съм срещала и то доста хора от *** ,дето изобщо не са бедни ,но изоставят децата си. За тях е практика до 6-7 години детето да е гледано от държавата. Тук не става въпрос само за пари ,а за това детето да говори български без да заваля ,както и да се приучи на поведение ,което те добре съзнават ,че нямат. После си го взимат и го пускат на училище ,до където стигне , а те си взимат детските.

44

Анонимен

преди 11 години

Всички викат да помогнем, да помогнем И защо да помагаме? За да насърчим Айше да си зареже и останалите чавета? Че така е по-лесно! Някой да и ги гледа докато станат на 10 и после тя идва и си ги прибира за да ги учи на занаят (разбирай за джебчийки), за да ги пласира на магистралата или за да ги продаде за булки. И защо да помогам на бъдещети крадци и к..ви? Вместо с тези пари да отгледам собственото си дете ще помагам на някое ***, което за благодарност ще обере баба ми, примерно.

43

Майка

преди 11 години

Маат, вие колко пъти сте се срещали с хора, които "са изоставили питомниците си"? Обикновено те нямат и покрив над главата си, камо ли 500 или 1000 лв. за да платят глоба. Често те не са оставили децата, а социалните служби са ги взели, именно защото нямат средства да се грижат за тези деца. Не искам да оправдавам никой за действията му, но нека да говорим сериозно, за това какво трябва да се направи.

42

Анонимен

преди 11 години

Приемни родители да има само на деца ,които са пълни сираци . Нека когато изоставено дете има живи родители ,на тях да им бъдат спирани всякакви детски и помощи ,както и да дължат глоба и / или съдебно наказание за захвърляне на дете.Но и аз мисля ,че всички домове трябва да бъдат и то бързо закрити. *** или не ,скоро излезе в новините само за един дом ,че 90% от децата в него са болни от СПИН. Като излязат от там нали между нас ще го разнасят.

41

Maika

преди 11 години

До Анонимен - А вие колко мислите струва едно дете в дом? По-малко от 500 лв? По добре да е в семейство, нали така. заплащане за грижата за детето получават само професионалните приемно роодители, именно защото това е професия. Никак не е лесно да поемеш отговорността и да се грижиш за детето на друг, което преди това е било бито, горено и измъчвано, или е живяло в дом и това е осакатило психиката му за цял живот. Всеки може да кандидатсва за приемен родител, но както казах, съвсем не е лесно.

40

маат

преди 11 години

Санкциите за собственици, които изоставят питомците си, да стане от 500 на 1000 лв. "Когато кучето има чип, ще може да се проследи кой е неговият собственик и който го е изоставил ще си понесе отговорността", А тук говорим за деца.Някакви въпроси?В едно цивилизовано общество е редно да се работи по въпроса това да не се случва, а не после да се чудим какво да правим, когато белята вече е станала.В повечето случаи децата се изоставят от безотговорност.