Здравният министър Десислава Атанасова на проверка в дом в Сливен Снимка: Булфото

Шокиращи случаи на сексуално насилие и проституция в домовете за деца станаха повод за проверка на Агенцията за закрила на детето.

 „Причините за проверката е да се направи цялостна картина на проблемите в тези институции”. Това каза пред bTV председателят на агенцията Калин Каменов.
 
По думите на Каменов над 70% от децата попадат в домовете заради проблеми в семействата от социален и друг характер. Едва около 300 деца са се озовали там заради насилие.
 
Агенцията за закрила на детето е установила, че при някои от инцидентите се касае за насилие между деца. Установени са четири случая на насилие между самите деца и един недоказан със съмнение за насилие от страна на възрастен, който вече е уволнен.
 
Домовете трябва да бъдат закрити, смята Каменов, каквoто e намерението на държавата в дългосрочен план. В момента се закриват по 2-3 такива институции.
 
Възпитателите, директорите на домовете трудно разпознават психо-емоционалните белези на насилието, призна шефът на Агенцията за закрила на детето. Понякога дори персоналът прикрива такива случаи.
 
Калин Каменов даде такъв пример с дома в село Брестовица. Два случая е имало там – единият е на насилие между деца, при другия става въпрос за насилие от страна на възпитател към дете.
 
Каменов посочи домовете във Велики Преслав, Шумен и Исперих като пример за лоша организация и условия. По думите му там се създават предпоставки за насилие над децата.
 
В рамките на проверката на Агенцията за закрила на детето са анкетирани 1200 деца. Много от тях прибягват до агресия от емоционалната травма, причинена от липсата на родителска грижа и ласка, смята Каменов.
 
Повечето случаи са свързани с физическо насилие между деца, отбеляза той и посочи, че в домовете контролът, особено нощем, е слаб – обикновено двама възпитатели се грижат за между 40 и 100 деца. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase