49

Анонимен

преди 13 години

до 42 : какво невежество се проявява ! шерпите в Пакистан са пакистанци. те имат друга култура и религия.напълно погрешно е да да се сравняват пакистанските с шерпите от Индия, Непали или Тибет. не за първи път бг. алпинисти загиват в Азия ! това не е романика или надпревара кой е по бърз.....

48

tsmst

преди 13 години

повече инфо има тук:everestnews/stories2010/deathonk207182010.htmИзглежда, че доста бързо се е качил да нощува на 6700м (само 13 дни след тръгването от БГ) Веднъж е бил повалян от Височинна болест на Манаслу, а в такъв случай вероятността от ново проявление на болестта се увеличава. Бил е много добър спортист, но с не много голям алпийски опит...

47

(No)Climber

преди 13 години

Жалко за човека!Нека все пак някой да даде смислено обяснение на този "спорт"!Дано не е "спестил" някой лев от застраховката!Приказките за "мечтите" и "адреналина" звучат доста нахално след като е загинал човек!

46

Анонимен

преди 13 години

"Планината Каракорум маркира западния край и е част от великата планинска верига Хималаи" - пакистански планински справочник

45

Цецо

преди 13 години

Супер коментар , нека и аз да дам моя тогава "По голям *** не съм среща ското от тебе " !!!

44

Богнострокулум

преди 13 години

не знам дали е бил алпинист или измамник, който е инсценирал смъртта си, но във всеки случай е по-добре да умреш преследвайки мечтата си ( пък била и тя неразбираема за много хора) , отколкото да живееш по сценарий и да не реализираш мечтите си. Пък и човека никого не обвинява за смъртта си, така че коментари от сорта на "сам си е виновен, ала бала" са малко неуместни.

43

Айк

преди 13 години

След като знаете нолкова много подробности за Петър, имате ли информация какво точно се е случило на К 2 или поне какви са предположенията Ви?

42

нина

преди 13 години

продължение:Последен етап от подготовката за експедицията на К-2 беше участието му в традиционната обиколка на Витоша, което завърши с убедителната му победа (9 часа, 39 мин и 28 сек) на 100-километровата дистанция, изпреварвайки с близо два часа втория Дарин Коев (11 часа, 16 мин и 2 сек) и третия Димитър Давидов (11 часа, 21 мин и 52 сек). Петър Унжиев е победител в тази надпревара и през 2008 и 2009 г.

41

nina

преди 13 години

В периода 1984-1993 г. Петър е състезател по бягане на средни и дълги дистанции (от 3000 до 42 195 м). През 2007 изкачва Монблан, през 2008- а Мера пик (6654 м) в Непалските Хималаи. Има три експедиции на осемхилядника Манаслу (8163 м) в Непалските Хималаи. В предмусонния сезон на 2008 г. стига до 7800 м, а в следмусонния до 8060 м. През пролетта на следващата година спира на 6800 м.Последен етап от подготовката за експедицията на К-2 беше участието му в традиционната обиколка на Витоша, к

40

т

преди 13 години

до: 22само да те поправя - к2 е в Каракорум, не в Хималиите и шерпите са етническо население в непал, индия и тибет. много малко от тези шерпи имат възможността да отидат и до каракорум, така че за експедиции в каракорум, където са 4 от всички осемхилядници, се използва местно население планински носачи.

39

космонавт

преди 13 години

Хората преди да сложат шапки и да си ги "мерят" първо са хора....Попитайте майката и близките му,дали са горди.Защото да "покориш връх" е и това да си с близките си да ги обичаш и да се грижиш за тях и те за теб,да ги обичаш и да те обичат,да си щастлив с тях и те с теб.Другото е предателство и бягство а от какво,всеки отговаря за себе си по големината на "шапката" явно.

38

бранимир

преди 13 години

Мир на праха му.

37

Айк

преди 13 години

Катенце, хайде ако обичаш не проявявай такава злоба! Все пак става дума за загинал човек! Мръдни си дупето да изкачиш поне Мусала, за да видиш за какво става дума и тогава говори! Може би му се е случило нещо непредвидено на Петър! Мир на праха му... Хайде и по-позитивно!

36

ivan

преди 13 години

tova ne sme go napraili oshte. inache kosmonawtskite priklucheniq sa za da mogat da se razwiqt tehnologiite s koito mogat da te sledqt i plustat ot wazhduha bez da se naprqgat mnogo mnogo, koeto weche mogat, ta i za towa hamerikancite zakriwat weche suwalki muwalki. inache tozi kak moe da tragne s hora koito shte go ostawqt dezorientiran w planinata???

35

...

преди 13 години

В един друг сайт обаче има много по-различни мнения - явно този човек не е бил катерач, а ходенето до К2 е имало за цел да му осигури "алиби", защото този човек е бил измамник и е дължал много, много пари на много хора ... Трябва да се провери и тази версия, не мислите ли? Човек без подготовка отива да катери най-опасния връх, тялото му не е намерено, има хора, които се оплакват, че ги е измамил с пари ... - доста "изгодна смърт" ...

34

tsmst

преди 13 години

Моля те, не използвай моят nick, когато пишеш. :)Не зная какво разбираш под катерач, но виж какво написах като пост #17След случилото се, не бих обсъждал П Унджиев, неговоте мечти амбиции и т.н. най-малко пък на такова място, където не са много хората, които са запознати с тези неща.На изток (в Тибет) казват, че е нормално, хората с различни (по големина) глави да носят различни (по големина) шапки. Не искай всички да носят точно като твоята... :)

33

Hristo

преди 13 години

И какво му е комплексарското бе хора? На вас пречим ли ви? Заплашваме ли Вашия живот по някакъв начин? Аман от философи и псевдо интелектуалци, еднзащо не изразявате същия критицизъм към "пичовете" с джиджани нисани(примерно) по улиците, които са абсолютни селяни и карат като каруцари, застрашавайки живота на всеки около тях. (да не се обиждат шофьорите на Нисан, абсолютно произволен пример)Пожелавам ви да надживеете страховете си и да опитате катерене, пък тогава може би ще му свалите шапка.

32

да

преди 13 години

Комплексар си ти като ти чета коментарите ...и още нещо много си далеч от философите и от философията като наука.

31

tsmst

преди 13 години

Не ми е нужен Гугъл ,за да различа глупава амбиция и неподготвен катерач.Комплексарско е да катериш самоцелно и тъпо е да го правиш неподготвен.И дори да успееш да го покориш,какво от това?На кого и какво доказваш?Че си по-велик от природата?Е ако това не е комплексарщина..?Философите са казали,живота не е самоцелното покоряване на върха а пътя до него..........

30

Someone

преди 13 години

Не спори с простака(космонавта), защото ще те завлече на неговото ниво и ще те победи с опит!