75

До Кюрден от Анадола

преди 1 година

Ти не знаеш ли, че там се е заселила огромната маса българи, които съпроводили великия княз Александър - големия син на цар Иван Шишман. Османлиите са дипломати, това не може да им се отрече. Щом Александър приел исляма и станал Искендер, веднага получил санджак като султански син. И тъй като през онзи период империята имала демографска политика - във всеки новозавоюван район да остане само 1/3 от коренното население, ограмна маса българи тръгнала с Искендер и останала завинаги в Анадола.

74

Хан Тервел

преди 1 година

Кюрдите са българите на Курт(Кубрат)- Куртови българи или "курти"! Заселени са при войните срещу Персия! От там и общите обичаи. В Анталия съществуват 7 малки български държави чак до 15 -16 век. Е такива работи трябваше да знае "експерта" от БАН, а не да говори напосоки...Иначе обичая е чисто ЕЗИЧЕСКИ и както винаги е свързан с всякакви заклинания и магии....а бе простотия от селски тип! Не заслужава никакво внимание...но нали сме комплексари и все търсим с нещо да изпъкнем!

73

Анонимен

преди 1 година

Етнографке Вася Гергинова, как е възможно хем да си етнограф, хем да не знаеш, че преждата бива и вълнена, и памучна, и копринена, и смес? Затова е правилно да кажеш, че мартениците се правят от конци от естествени материали (включително и копринени) или от непредена вълна. Вероятно баба ти е казвала на вълнените конци "прежда" и ти "така си мааш", както си чула у вас в кухнята, когато си била малка.

72

Аз не съм ви

преди 1 година

Виновен ако не какъв си кафен се е родил във България и се е озовал в грешна за него майчина родина.Границите са отворени и мрежата са я скъсали различните етноси които избягват КПП да пътуваш свободно.Никой насила не държим във България.Така,че дивака свободно да пътува.

71

bl

преди 1 година

Въпросният гл. ас. д-р Илия Вълев от Института по етнология и фолклористика при БАН трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за откровени лъжи срещу Българските народност и обичаи, трябва да му бъдат отнети всички научни титли, трябва да бъде публично порицан и нaeбaн с дебела дряновица.

70

езичница

преди 1 година

До Кюрдин от Анадола! 76 Между другото, платен драскачо, кюрдите са древен народ и стоят много по-високо от турците културно и цивилизационно.

69

Кюрдин от Анадола!

преди 1 година

Гордея се че сьм бьлгарин от кюрдски произход!Да живеят мартениците!

68

Само ИДИОТ

преди 1 година

Пише за мартеницата,че ме Българска,защото коп'иллйето мрази всичко Българско и родно.

67

езичница

преди 1 година

До Анонимен 73 Грешният Юлиански и Грегориански календар е заимстван без разбиране от точния български календар. Без значение на имената на месеците Марта и Мратиняк са си български, просто съвпадение на имената. Друг народ няма обичая. Самият факт, че само на места в другите страни се почита достатъчно добре говори, че другите народи не го почитат, нито разбират.

66

Анонимен

преди 1 година

Преди всичко думата ,,март" не е бьлгарска,а латинска.Януари идва от Янус,март от Марс,юли от Юлий Цезар...Украинския календар е от славянски думи,а не от латински:Сечин,лютус,березен,травен...С една дума всяко наименование на месеца е славянско и е свьрзано с нещо-я сьс зимата,лятото,есента,пролетта или сьс сьстоянието на дьрветата,птиците и т.н.Така е и с полския,срьбския,хьрватския календар.Само ние се перчим с латинския и се инатим,че е бьлгарски!

65

езичница

преди 1 година

Добрютро, учЕните! Нали затова водихме Балканските войни и си прибрахме българите от Румъния и Молдова по Крайовската спогодба. Но не всички. Изчакайте 3-ти март да видите картите :)

64

Анонимен

преди 1 година

А моята Баба Марта е в менопауза. Дедо ми Марти набеляза Баба Мартина.

63

Жебок

преди 1 година

Много ясно, че традицията с мартениците и заложения във всичко това дълбок смисъл е с български произход! Оттам нататък румънци и някои други се прилепват към нея и дори се опитват да си я присвоят........ Но безуспешно! Нека само си спомним до къде на север са се простирали българските земи при цар Симеон Велики! Ето от къде е останала тази българска традиция и по румънските земи, например

62

Некъф

преди 1 година

Тоя главен асистент да ходи на (той си знае). Още малко ще каже, че е руска или американска

61

езичница

преди 1 година

До До 59. 63 Гърците са владеели тези земи, но не значи, че са ги населявали. "Дребна" една такава подробност.

60

Анонимен

преди 1 година

Баба Марта е секс символ! На пролет на Дедо Марти почва да му става!

59

Анонимен

преди 1 година

имената на месеците в западна еврапа са си италиански - френския развален италиански - английския развален френски - пише еднакво говори се различно

58

До 59.

преди 1 година

За да си Българин трябва да се родиш като такъв.А не се става от данаец на Българин,не е възможно.

57

езичница

преди 1 година

До До 59. Още един, който не може да чете :)

56

До 59.

преди 1 година

Само са преминавали за да изучават получовеците които са се занимавали със канибализъм.