36

До 40

преди 7 години

Написах "над 53-54-годишни". Има разлика.Всичко, за което пиша по повод тези бригади, се е случило през втората половина на 70-те и през 80-те години. Не знам дали по-рано е имало такива задължителни 45-дневни бригади - няма толкова възрастни сред колегите, за да ги питам.А тези младежки бригади на Хаинбоаз и други подобни, са нещо съвсем друго. Те са били доброволни.

35

Анонимен

преди 7 години

До До 32- Ти грешиш!Ходи ги разправяй на старата ми шапка. Тези 53-54 годишни по времето на соца са били 26 годишни ,тоест току що завършили висше образование.Мъжете влизаха в казармата на 18-19 год..2год. казарма плюс 5-6 год. следване стават 26 годишни. Ха да кажат къде 1988-1989 год .са карали тези бригади,освен студентските които бяха по 30 дни.Строителните бригади по 45 дни са били някъде между 1954-1964 год.

34

До 34

преди 7 години

Не е възможно повече от 30 човека да са се наговорили да лъжат по-младите си колеги.Освен това, майка ми също е ходила на такава бригада. Баща ми не е ходил, защото е инженер. Работещите в материалното производство не са ги пращали на такива 45-дневни бригади.

33

Пак до 32

преди 7 години

И друго интересно нещо мога да ти кажа.На тези 45-дневни бригади им давали втори разряд /освен ако някой нямал по-висок разряд, получен по време на войниклъка или при други обстоятелства/. На базата на този разряд и на отработените часове са получавали заплащане, а в същото време им е вървяла и заплатата в службата.С други думи, получавали са две заплати, докато са на 45-дневна бригада, но много от тях не са вършели ефективна работа като бригадири на строежите, особено жените.

32

неосведомен

преди 7 години

Въведоха ли вече почасово заплащане?! И колко на час? Това за глобите вече го знаем...

31

До 32- Ти грешиш!

преди 7 години

Нямам колега над 53-54 години, който да не е ходил на такава бригада. Някои дори са били пращани по два пъти.Някои от тях и до днес се сърдят по този повод - например, защо онези, които са били толерирани служебно, са били пращани на такива бригади през топлите месеци, защо някои жени просто са били на заплата и почти не са им възлагали служебна работа, но на такава бригада са ги пращали само по веднъж, а други колеги, които са били с голямо служебно натоварване, са ги пращали по два пъти.

30

морски

преди 7 години

Лятото много работници не получиха последната си заплата.Тези глобени с половин последна заплата също бяха ощетени.

29

Анонимен

преди 7 години

До Спомени - продълж.Твоите спомени са ЕСК - една съседка казала.

28

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 29искам да се пробваш да го направиш тоя номер на някой професионалист с поне 10г опит и след тва пак да разправяш как си обучил някой за 2 седмици. Спокойно, няма да си първия дето си скубе косите... баси клоуните

27

Анонимен

преди 7 години

До Спомени от соцаНикога не имало 45 дневни бригади в строителството за чиновници ,учени ,лекари. Където имаше бяха 4/четири/ ,5/дневни/ за година обикновено в селското стопанство.Явно това са спомените на някой склери. В строителството на "Прохода на републиката " ,язовир "Студена" и и други са от младежи от "Бригадирското движение" но не от чиновници , учени ,лекари .Е някой след това може да са упражнявали тези професии.

26

Анонимен

преди 7 години

Има си и измъкване от това. Незаконно било "да му удържам"? Аз не удържам. Просто намалявам бонусите и увеличавам задълженията на провинилите се. И без това ги осигурявам на 600 лева - ако искат да получават толкова, то си е тяхна работа. Ако си искат бонусите от 500 до 1000 лева отгоре - да се потрудят!Така хем не нарушавам закона, хем дисциплина има.

25

Спомени - продълж.

преди 7 години

също така, ако някой закъснее 5-10 минути, и на него му пишат, че е работил 6, а не 8 часа. Когато пък на някого се налагало да отсъства за половин ден, пишели му, че е работил 4 часа. Когато хората питали защо така нелогично ги ощетяват с по два часа за отсъствие до 15 минути, "шефът" отговарял "Така требе!"Предполагам, че по този начин е успявал да напише на себе си и на другите професионални строители по-висока заработка. С две думи, този тип мародерства не са от вчера, има ги и днес.

24

Анонимен

преди 7 години

"Шефовете неоценяват служителите си. Реално ако определени хора напуснат в една фирма, това няма да е добре за фирмата."Ако се чувстваш недооценен - напусни, пък да видим. Много ме кефят такива - показвам им културно пътя за напускане, като си повярват. После за две седмици обучавам нов служител на тяхно място за по-ниска стартова заплата. И всички са доволни.А бившите ми служители... почват да работят на по-ниски стартови заплати за някой друг. Тоест и те се наиграват. Хак да им е.

23

Анонимен

преди 7 години

Хубаво и гръмко заглавие. Като се зачете човек обаче - казали някакви си адвокати! Доколкото знам единствено съд може да определи дадено деяние като противозаконно. Ето нагледен пример защо нищо нормално не се случва на тази територия - всеки се произнася като последна инстанция, нищо, че не му е работа, нито задължение.

22

Бай Хой

преди 7 години

Никой не би имал против да го санкционират за закъснение за работа, ако му плащат "закъсненията" след работа и извънредния труд, струва ми се...

21

Спомени от соца

преди 7 години

По-възрастни колеги често разказват спомени за задължителните 45-дневни бригади в строителството, на които са били изпращани чиновниците, учените, лекарите.Разпределяли ги по няколко такива "бригадири" в групи, също наречени "бригади", от по 5-10 човека. Останалите хора в тези групи били професионални строителни работници, един от които бил шеф на останалите. Когато на някоя жена от 45-дневните бригадирки се налагало да си тръгне 15 минути по-рано, "шефът й пишел 2 часа по-малко работа/Продълж/

20

Анонимен

преди 7 години

хахахааа в момента в който ми каже глоба и си търси някой друг, ако не - да бачка с ***

19

Ханко Брат

преди 7 години

Шефката прибира по една надница, ако те хване да пиеш на работа. Но не смее да уволнява ......... хора не останаха....

18

Анонимен

преди 7 години

""Когато знаят, че може да им удържим пари от заплатата служителите отиват на време. Иначе непрекъснато има закъсняващи", твърди управителят на супермаркет Велин Веселинов."Господинчо Веселинов, що не уважаваш ти Кодекса на Труда? А?Нали уж имало безработица бе, господинчо? Нали се редяли на опашка по 50 души за едно работно място?Ми спазвай КТ, уволни този който не работи, назначи си нов, който да ти работи!Що така бе, господинчо? Щото май няма безработица а точно обратното, а?

17

Анонимен

преди 7 години

Шефовете неоценяват служителите си. Реално ако определени хора напуснат в една фирма, това няма да е добре за фирмата.