46

Сит

преди 2 години

Арна кражба на ябълката от 77 *** година, но когато 5 години не беше толкова осезаем период в компютърната индустрия , се ядваше, макар че IBM от 80 беше нещо много по добро (16 битови компютри в сравнение с 8 битовите бай Тошкови изделия). Даже продавахме крадени игри със заменнеи малки части и разработени от някой соц. колектив.

45

Анонимен

преди 2 години

Все едно сме произвеждали лъкове и стрели.

44

Запознат

преди 2 години

1992 можеше да се закупи свободно правец 8С от завода в гр. Правец. Цената беше 2200 лева с едно флопи.

43

Анонимен

преди 2 години

До Бай Иван Добре поне, че си признаваш, че великото ти соц производство е кофти технология.

42

Бай Иван

преди 2 години

Произвеждали сме кофти технологии, ами сега какво точно прозивеждаме - ***, дилъри и социопати ;) !!!!

41

Анонимен

преди 2 години

50 как успя в едно изречение да излъжеш и да се самоопровергаеш? Били щом незнам май не съм бил там стана твойта

40

Анонимен

преди 2 години

79-та имахме огромни химически комбинати, които изнасяха продукция в цял свят. Вижте какво стана със Свилоза на великия предпримач на висок скок Красимир Дачев.

39

Анонимен

преди 2 години

1989-та живеех в малък окръжен град. В целия град имаше под 30 компютъра. От 8-те училища, само в 2 имаше оборудвани по една стая за по половин клас с правец 82. Достъпът беше веднъж седмично за 45 минути. Отделно имаше градски "клуб компютър" с 10-тина правец 8А/8Ц.Домашен компютър беше Правец8Д, струваше 420лв. Включваше се към телевизор. Програмите се зареждаха от касетофон. Само един човек познавах да има такъв.

38

Анонимен

преди 2 години

роси банов ли плати статията?

37

Анонимен

преди 2 години

40 ти кух ли си или си дошъл да пишеш опорки? Хората нямаха компютри тогава, пише ти го даже в заглавието.

36

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 41 Включи се петербургския *** да *** по българските форуми.

35

Анонимен

преди 2 години

До Влади дрън дрън. Сега кой ти пречи да изучаваш програмни езици? И сега се изучават.

34

силно преувеличено

преди 2 години

Април месец 1989-та - ИНТЕЛ представя процесора 486. 32 битов. 25 мегахерца. 1.2 милиона транзистора вътре.По същото време Българският ПРАВЕЦ, с копиран процесор 6502 ot 1975-та вътре е 8 битов, 1 мегахерц, 4500 транзистора.В същото време ГДР-Източна Германия и СССР вече са изкопирали 4 мегахерцовия процесор Z80.Всеки може да си направи сметка къде сме били като технология след 3-4 милиарда $ изхарчени назаем. И дали някой е искал да ни купува стоката.

33

Демократ

преди 2 години

ЕС, НАТО и американското партньорство са най-доброто за България, но 9ти септември, комунистите и СССР вече 30 години им пречат да се развива!

32

:D

преди 2 години

Айде стига сте възвишени по тези дървета. През 1981 баща ми ни купи Правец 8Д. Това дърво не излизаше от сервизите. Да не казвам, че правците бяха 1:1:Oric Atmos.

31

Анонимен

преди 2 години

С икономика в трагично състояние България сама произведе спътник и го пусна в Космоса дори преди Германия, и дори двама човека изпрати в космоса.

30

Влади

преди 2 години

Вярно е, че при всичката си изостаналост България в края на 70-те и през 80-те беше водеща в областта на ИТехниката в соц.лагера. Отделно, с японската Фанук произвеждахме промишлени роботи и машини с КПУ и ЦПУ. В по-елитните училища се изучаваше програмиране, респ. програмни езици, като Фортран 4 , Бейсик, Асемблер и др.. Обаче след 89-та, назначените за капиталисти комсекретари се интересуваха само от скрапа от машините и складовете на подарените им предприятия и унищожиха всичко.

29

Анонимен

преди 2 години

"Икономиката на България в края на 70 -те години беше в трагично състояние, изправена пред същите предизвикателства" - А 2021г в ЕС и НАТО при американското партньорство след 30 години демокрация - какво е състоянието на българската икономика?

28

90-та година

преди 2 години

Стартирахме със станция ICL и 4 терминала плюс един свръхмодерен правец за около 1200 долара с посредничеството на приятел в Правец, който след това стана компютърен гуру в ЮАР. След което купувахме само от Жар Компютърс.

27

Анонимен

преди 2 години

Ауу плевнелиев мекотелото да не е преживял катарзис? За всичко ще си кажете платени грантаджийски ***, за всичко! Къде оплюваш тежката индустрия тук и лъжеш че не била конкурентноспособна и за завода в Ловеч къде правихме дори Рено Алпин. За авиокомпания Балкан, за Плама Плевен, за месокомбонат Родопа за всичко ще си признаете един ден !