Снимка: ЕПА/БГНЕС

Транспортните компании предупреждават, че пикапът Cybertruck на Tesla може да се окаже твърде “голям и остър” за европейските пътища, а това от своя страна може да донесе проблеми при регистрацията им, съобщава The Guardian.

На Стария континент вече се забелязват няколко електрически пикапа, а това поражда въпроси дали са безопасни за използване заради острите ръбове и ограниченията на скоростта. Теглото на е-пикапа Cybertruck е над 3, 5 тона в сравнение с теглото на обикновена семейна кола, което може да достигне до 1,9 тона (Ford Focus например).

В Чехия се намира и един от първите регистрирани Cybertruck, което веднага повдигна въпроси. Въпреки това е-пикапът беше модифициран, за да може да отговаря на правилата за осветление и да предпазва участниците в движението от острите му ръбове, изглежда, че превозното средство все още не отговаря на ограниченията за тегло.

“Много извънгабаритните пикапи сега се внасят все повече и носят опасност за нашите улици“, каза Джеймс Никс от организацията с нестопанска цел Transport & Environment.

Чешкото министерство на транспорта каза, че всички превозни средства в категория N1, в която е регистриран и пикапът, имат тегловни съотношения, изчислени от формули в регламента на ЕС от 2018 г. Но предоставените от него данни за превозните средства показват, че Cybertruck не отговаря на формулите, когато превозва четирима пътници.

В САЩ Cybertruck също има проблеми с безопасността, които накараха Tesla да изтегли всички превозни средства през април. Cybertruck не отговори на искания за коментар.

В писмото транспортните активисти заявяват, че няма законен начин да се регистрира Cybertruck в ЕС, тъй като той “сериозно противоречи“ на основните европейски норми за пътна безопасност. Те поставиха под съмнение адекватността на зоните на намачкване на Cybertruck, способността на автомобила да ускорява изключително бързо и рисковете за децата от лошо пряко виждане.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase