Снимка БГНЕС, архив

Да се забрани гражданите да си разкомплектоват автомобилите, излезли от употреба, предвиждат промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, качени за обществено обсъждане.

Така ще се предотврати собственикът на вече негоден автомобил да го продаде на лице, което не притежава разрешение за дейности с отпадъци, а то от своя страна да го разкомплектова с цел продажба на годните за продажба части,  а негодните да изхвърли на неразрешени за това места, пише сайтът pariteni.

С промените се цели възпрепятстване на осъществяването на нерегламентирани дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, което ще намали риска от увреждане на компонентите на околната среда.

В практиката се констатират множество случаи на извършване на дейности по съхраняване и разкомплектоване на МПС-та в частни имоти, което е нарушение на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Налице са множество случаи на нерегламентирани дейности с излезли от употреба МПС във връзка с тяхното съхраняване и третиране в частни имоти от физически лица, което от своя страна създава риск от замърсяване на околната среда, обясняват в мотивите си от Министерството на околната среда и водите.

Сега такава забрана е предвидена за МПС, които се намират в имот държавна или общинска собственост, което води до отмяна на редица наказателни постановления от съда, които приемат, че тези автомобили са лични и извършваната дейност не представлява разкомплектоване.

Практиката обаче показва, че нарушенията се извършват от граждани в имоти, разположени в жилищна устройствена зона – частни имоти, които не отговарят на законовите разпоредби, с МПС, чията регистрация не е прекратена, както и без стикер за технически преглед, пише в мотивите.

Друга промяна в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса пък се предвижда лицата, пускащи на пазара тютюневи изделия с филтри и филтри, продавани за употреба в комбинация с тютюневи изделия, да плащат продуктова такса.

В мотивите се признава, че тази такса може да доведе до поскъпване на тютюневите изделия, както и нагреваемите такива с филтър, съдържащ пластмаса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase