Снимка: БГНЕС
fallback

За всеки четвърти жител на Германия (24%) премахването на държавните субсидии е намалило или напълно премахнало желанието за закупуване на електрическа кола, а в Берлин това важи за почти всеки трети (32%), показа проучването на HUK Mobility Study, цитирано от Automedia.

И още нещо любопитно. Цялостната оценка за електрическата кола като идеалното превозно средство на бъдещето също спада спрямо същата от 2023 година (от 19 на 15%). Въпреки това, когато водачите оценяват електрическите превозни средства, има значителна разлика между поколенията. Хората под 40 години са почти два пъти по-склонни да приемат електрическите превозни средства като идеалното средство за транспорт на бъдещето (22%), отколкото тези над 40 години (12%).

Класацията на автомобилите с алтернативни чисти задвижвания, като водород или е-гориво, също бележи спад (от 18 на 12%). Интересното обаче е, че за 72% от анкетираните автомобилът остава превозното средство, което най-добре ще отговори на нуждите им от мобилност в бъдеще.

„Това означава, че конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене изглежда отново набират популярност сред германците“, казва Йорг Райнлендер, един от ръководителите на проучването.

А ето и как се променя мобилното поведение на хората. Две трети от германците признават, че са променили мобилното си поведение през последната година. 33% отбелязват, че посещават по-малко магазини и правят повече покупки онлайн. Особено много хора са намалили броя на пътуванията до центъра на града за пазаруване. Всеки пети респондент (21%) общува повече с приятели и роднини дигитално, отколкото да ги посещава лично.

И почти също толкова голяма група е ограничила присъствието си на събития като концерти и театрални представления (19%). Проучването HUK Mobility включва 4101 души и е проведено през януари и февруари 2024 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Иванов

преди 3 седмици

Не само на Германците и на мен са ми любими карайте си си вие журнал ята електрокарчетата!

21

Анонимен

преди 3 седмици

Е нали са зелени. Те предадоха и съсипаха производството на ДВГ. Да се стягат швабите и да връщат онова, което прослави Германия.

20

Мнение

преди 3 седмици

Нещата не могат да се получат с магическа пръчка за един ден или една година, но още следващото поколение ще кара предимно електрически коли.

fallback