Снимка: БГНЕС

Ако сте избрали конкретен автомобилен клас или модел, ще бъде полезно да проверите как се представят в класациите за надеждност в съответните сегменти. Ако обаче все още не сте сигурни какво ще изберете, проверката за представянето на марката е добро начало.

В случая класацията е дело на британските експерти от изданието WhatCar? То е направено след допитване до собственици на автомобили и шофьори, които е трябвало да посочат с какви проблеми са се сблъскали през последните 24 месеца, както и да кажат колко е струвал ремонтът и колко време колата е престояла в сервиза.

В проучването са участвали общо 21 732 души, като то обхваща 178 модела на възраст до 5 години от общо 32 различни марки. Днес ще ви представим Топ 10 на най-надеждните марки, а в някой от следващите дни - топ 10 на най-ненадеждните

Tesla - рейтинг на надеждност 93,6%

Американската марка постигна огромен обрат в качеството и надеждността на своите автомобили. Тя скочи от 19-то място в миналогодишното проучване на 10-та позиция. Model S все още изостава с резултат от 83,9% и процент на грешки от 41%, но Model Y е там с най-добрите електрически автомобили с рейтинг от 97,4%, а Model 3 също изглежда добре с резултат от 94,0%.

Volvo - рейтинг на надеждност 93,7%

Въпреки че Volvo има висок общ процент на грешки от 20%, повечето проблеми се решават бързо и с малко или никакви разходи за собствениците. Около 50% от неизправностите са отстранени за ден или по-малко, като Volvo плати за 94% от работата. XC40 и XC60 бяха най-добрите модели на марката, като plug-in хибридните версии получават съответно 99 и 98%

Kia - рейтинг на надеждност 93,8%

Повреди са получили 16% от автомобили в тома проучване, като Kia е покрила 92% от ремонтите. Половината от колите обаче са били в сервиз повече от седмица. Семейният SUV Niro в хибридния вариант се представя най-добре с резултат 98,7, докато електрическата версия получава 94,7%. Градсккият Picanto е оценен на 97,5%.
 

Още по темата четете на сайта на Automeda

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase