Снимка: БГНЕС

Стотици камери за наблюдение на зоните с утра ниски вредни емисии (ULEZ) са извън строя, след като биват унищожени от група активисти, борещи се срещу високите дневни такси за паркиране, съобщават медиите във Великобритания, пишат от Automedia.

Устройствата са разположени основно в Лондон, където живеят повече от 5 млн души.Видеоклипове, разпространявани в интернет, показват как протестиращи активно унищожават камерите, докато в същото време властите в столицата на Великобритания обсъждат разширяването на тяхната зона на дейност. Целта е те да се превърнат в основно оръжие за борба със замърсяванията в големите градове.

Самите камери в зоните ULEZ служат за наблюдение, като в Лондон то засяга зона с площ 380 кв км. В нея няма кабини за плащане на такси или хора, които да събират пари от шофьорите. Вместо това транспортното управление на Лондон (TFL) е инсталирало стотици камери за наблюдение с автоматично разпознаване на номерата.

След като устройството разчете номера, то го сравнява с базата данни, за да определи дали превозното средство отговаря на ограничения за емисии. Ако не отговаря, шофьорът му получава такса от 12,50 британски лири за всеки ден, в който е минал през зоната. И ако не я плати, му се начислява глоба от 180 лири.

В случая хората, които живеят или работят в зоните ULEZ, не са защитени, тоест те плащат наравно с останалите, ако колите им не отговарят на изискванията. А това означава, че дори едно ходене до магазина с автомобил може да донесе глобя на собственика му. И за да се влошат допълнително нещата за шофьорите, камерите работят 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, като изключение е единствено Коледа.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase