Снимка: Bulgaria ON AIR

Страната ни е първа в ЕС по ръст на продажби на нови бензинови коли. Данните на Европейската асоциация на автомобилните производители отчита ръст от 16,3% спрямо миналата година.

Според Владислав Стоименов - собственик на автокъща, която е продала 230 коли от началото на годината, търсенето е по-голямо от предлагането, но това не спира българина при покупката на автомобил.

"Дизеловите автомобили продължават да се продават както преди, електрическите започват и те да се търсят. Интересът към тях се покачва бавно. Откакто започна COVID вълната, със сигурност вече има ръст на цените на колите от близо 30%. Не само в България, а и навън", обяснипред Bulgaria ON AIR Стоименов, но по думите му това не е намалил интереса към дизела.

За третото тримесечие ръстът в продажбата на дизелови автомобили у нас е 22,4%. Пазарът на колите втора употреба отчита повишение в цените и заради дългия процес по закупуване на нов автомобил.

"С новите автомобили има проблем - забавяне с поръчките. Почти 6 месеца е минимумът, който ще чакаш, ако поръчаш нов автомобил. Независимо каква ще е марката. Втората употреба се търси сериозно"
 

Коментари Напиши коментар

26

Еко Евро Либераст

преди 2 месеца

Дано да умрат тези хора по катастрофи. Унищожават екологията и разболяват хората с тези излишно много коли.

25

А дано

преди 2 месеца

С новите купени коли да умрат тези хора по пътищата в катастрофи.

24

Трябва чистка

преди 2 месеца

Повече катастрофи по пътищата, за да се прочистим от автомобилната селяния и да се оправи екологията.