Снимка: БГНЕС

В период на мобилизация, каквато беше обявена в Русия, за нуждите на армията може да бъде призовано не само цивилното население, но и неговите автомобили. Това е записано в закона за „За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация“, съобщанат от Automedia.

Списъкът с превозни средства, които са подходящи за целите на военните е доста обширен, като включва както серийни автомобили, така и такива със специално оборудване. При мобилизация от собствениците могат да бъдат иззети автобуси, камиони и ремаркета, както и всякаква строителна техника, моторни шейни и АТВ.

Освен това гражданите могат да бъдат задължени да регистрират автомобили от категории M1G и N1G. Първият списък включва такива модели като Suzuki Grand Vitara, Nissan X-Trail, Chevrolet Niva, Mitsubishi Outlander. Втората категория се отнася за всички руски УАЗ или ГАЗ „Собол“.

Изземване на техника в полза на армията без обявяване на военно положение е възможно само от юридически лица. Автомобили на частни собственици по закон могат да се регистрират при обявяване на военно положение в цялата страна. В същото време експерти твърдят, че най-голям интерес за армията все още представляват линейки, влекачи, пожарни коли, както и автомобили за спешна помощ и полиция, а също също така и багери.

За отказ да се изпълни изискването за физически лица се предвиждат глоби в размер от 300 до 500 рубли (10-18 лева по курса на деня). Юридическите лица са изправени пред санкция до 20 000 рубли (700 лева).
 

Коментари Напиши коментар

75

гого

преди 1 месец

Комунистите лъжеха на кило Тия лъжат на тон - американските *** имам в предвид

74

Gogo

преди 1 месец

Ако трябва защо не. Ако е Мерцедес да ти е жал да го удариш, пари струва

73

Русофилчо

преди 1 месец

Зазски дали ще мобилизира другаря Путин че има една в гаража.