Снимка: БГНЕС

Съвременните автомобили все повече се превръщат в компютри и съответно имат същите проблеми. Това се потвърждава и от разказа на Хавиер Родригес, който е собственик на Tesla Model 3 и е имал доста неприятно преживяване по време на пътуване по магистрала в Южна Калифорния, пишат от Automedia.

„При скорост от 130 км/ч всички системи на електромобила просто забиха. Първо усетих топлина в салона, като се появи и странна миризма. След това екранът на медийната система просто замръзна. Бутоните и превключвателите не реагираха на докосване, като беше невъзможно да се включат нито мигачите, нито аварийните светлини. Педалът на газта също не реагираше“, разказва Родригес.

Единствената утеха за водача е, че спирачката работи, но той не намалява скоростта, тъй като се притеснява, че електромобилът му може да спре насред магистралата. В крайна сметка Родригес успява да напусне скоростния път, а екип на „Пътна помощ“ откарва колата в сервиз.

Проблемът бързо е разрешен с просто рестартиране, както обикновено се случва с компютрите и смартфоните. От сервиза са обяснили на собственика, че е открит проблем с контакта в порта за зареждане, което е довело до изключване на системата за преобразуване на енергия за защита на бордовите компоненти по време на шофиране. Родригес обаче не приема това обяснение и се притеснява, че случаят може да се повтори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase