Снимка: Pixabay

Към края на декември бензинът изпревари общото ниво на инфлация  средно с 0.7%, а дизеловото гориво - с 1.7%. Основният въпрос сега е дали тази тенденция ще продължи и през следващата година и ще продължат ли цените на бензина и дизела в Европа и у нас да вървят нагоре?

Поскъпването на горивата тази година ще е световна тенденция. На първо място, за това са виновни котировките на петрола, които скочиха с близо 50%. Това естествено влияе и на нас, но в сравнение с други страни покачването на цените на дребно на бензина и дизела в България е на долната граница за Европа. В европейските страни цените се повишиха с 20-40%, а в САЩ цената на бензина се повиши с 40-60%, в зависимост от различните щати.

Като цяло обаче, отново се връщаме към началото, скокът в цените на горивата надвишава сериозно инфлацията. На какво се дължи този факт? Цените на петрола се покачват в Европа, тъй като въпреки че икономиката постепенно се опитва да се възстанови от пандемията от коронавирус, сега се наблюдава повишаване на цените на електроенергията с тревожни темпове.

Следователно петролът отново започва да се разглежда от мнозина, като по-достъпна и надеждна алтернатива. Тенденциите са, че цените на бензина ще продължат да се покачват, но според специалисти от UnitedConsumers, е малко вероятно цената на горивата в Европа да достигне 3 евро за литър в (близко) бъдеще. У нас оптимистичните предвиждания са тя да остане под психологическата граница от три лева.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase