Снимка: Pixabay

Към края на декември бензинът изпревари общото ниво на инфлация  средно с 0.7%, а дизеловото гориво - с 1.7%. Основният въпрос сега е дали тази тенденция ще продължи и през следващата година и ще продължат ли цените на бензина и дизела в Европа и у нас да вървят нагоре?

Поскъпването на горивата тази година ще е световна тенденция. На първо място, за това са виновни котировките на петрола, които скочиха с близо 50%. Това естествено влияе и на нас, но в сравнение с други страни покачването на цените на дребно на бензина и дизела в България е на долната граница за Европа. В европейските страни цените се повишиха с 20-40%, а в САЩ цената на бензина се повиши с 40-60%, в зависимост от различните щати.

Като цяло обаче, отново се връщаме към началото, скокът в цените на горивата надвишава сериозно инфлацията. На какво се дължи този факт? Цените на петрола се покачват в Европа, тъй като въпреки че икономиката постепенно се опитва да се възстанови от пандемията от коронавирус, сега се наблюдава повишаване на цените на електроенергията с тревожни темпове.

Следователно петролът отново започва да се разглежда от мнозина, като по-достъпна и надеждна алтернатива. Тенденциите са, че цените на бензина ще продължат да се покачват, но според специалисти от UnitedConsumers, е малко вероятно цената на горивата в Европа да достигне 3 евро за литър в (близко) бъдеще. У нас оптимистичните предвиждания са тя да остане под психологическата граница от три лева.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 3 месеца

Голям праз!

46

Кратко, точно и ясно

преди 4 месеца

НЕ

45

Анонимен

преди 4 месеца

Дано 5 лева да стане в София, така поне за кратко трафика ще се подобри.