Снимка: БГНЕС

Ако излизате извън града през зимата, няма значение каква кола имате - лопата за сняг е добре да бъде в багажника. Това универсално устройство ще ви позволи да изкопаете колата и да се измъкнете от „снежния плен“, пишат от Automedia.

В минали времена, когато се пътуваше с кола извън града по време на зима, всеки имаше вериги за сняг в багажника. Днес се смята, че нови зимни гуми или задвижване на всички колела са достатъчни, но това не винаги е така.

В случай, че затънете в снега и нямате вериги, тогава можете да опитате да увиете колелата с въжето за теглене (ако разбира се имате такова) и колкото по-дебело е, толкова по-ефективно трябва да бъде действието му. Прекарвайки въжето през отворите на джантите, преминете през цялата достъпна повърхност на гумата. Въжето ще ви помогне да се измъкнете от снега.

Ако нямате и въже, то поне трябва да имате крик в колата. Процесът с използването му при затъване в сняг е дълъг, но печеливш. Важно е да спазвате правилото - монтирайте крика само върху твърда повърхност. Ако има съмнения относно твърдостта на почвата, тогава за застраховка можете да поставите резервна гума под прага. След като вдигнете колата, напълнете дупката с клони, дъски, камъни... След това се опитайте да потеглите.

Ако пък не носите и крик, то потърсете разни необичайни неща в багажника, като торби с насипни материали, пясък, чакъл или дори котешка тоалетна – могат да ви спасят от буксуване през зимата. Просто ги поставете под колелата, за да подобрите сцеплението.

Използването на стелките за крака от салона също може да свърши работа - поставете ги пред и под (доколкото е възможно) задвижващите колела и се опитайте да се измъкнете от "снежната хватка". С гумени е по-трудно, но те също вършат работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase