Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Световната тенденция е личният автомобил да се превърне в нещо недостъпно, а потребителите да се насочат към наемането и споделянето им.

Все повече държави ще въведат забрани за двигателите с вътрешно горене. Много компании планират да спрат да ги произвеждат. Ще има и мерки, които да направят притежаването на такъв автомобил все по-скъпо.

Това каза Константин Томов, главен редактор на АutoМedia.investor.bg, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Основният фактор за повишаване на цените на автомобили е политически и идва от натиска в Европа, Китай и САЩ за ограничаването на въглеродните емисии. Компаниите плащат солени глоби, когато техните модели надвишат допустимите нива на вредните емисиите. Изискванията за екологичност се прилагат с "цялата строгост на закона".

Тези ограничения обаче ще понижат потреблението на горива. Акцизите върху тях обаче са  основен източник на приходи за правителствата и правителствата трябва да измислят начин да компенсират тези загуби. Например във Великобритания се обмисля въвеждане на такса километър пробег с електромобил, каза още Томов.

Все повече технологии стават задължителни – като системите за разпознаване на знаците и аварийно спиране. Това също води до увеличаването на цените. Скоро в автомобилите ще има и задължителен дрегер, посочи гостът.

Повишаването на цените на употребяваните автомобили се дължи от една страна на по-високите цени на новите и на проблемите с доставките, свързана с кризата с микрочиповете, от друга.  

Вторичният пазар в България все още не отразява напълно ситуацията в Западна Европа. Причината е, че по-голямата част от употребяваните автомобили на пазара у нас не са от пазара за втора ръка, а са бракувани или са със застрахователни щети.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 2 години

И кво че ядат у космуса бе.На Титаник е имало милионери най-богатите по онова време ще те открехна че нито един от тях не се е спасилТолкова за парите

49

Baj hoj

преди 2 години

Елончо Мъск всеки ден изстрелва ракетки и замърсява хилядократно. Но както винаги бедните ще бъдат лишавани от коли. Богатите ще живеят в космося и ще летят с ракети

48

Baj hoj

преди 2 години

По пинцип за да се изгорят 50 мл бензин отиват 180 гр кислород. Това някъде някой го беше изчислил. Тоест на ден в света изчезват тонове кислород. Какво ще стане когато намалее и всички затъпеем от ниското ниво на кислород и високото ниво на отрови в атмосферата. Самолетите най-много замърсяват. И все пак обичам да шофирам и такива новини не ме радват. Но виждайки скока на цените на горивата, автомобилът опредилно се превръща в лукс. В някой страни подръжката на автжмобил си е перо. В БГ още бив

fallback