Снимка: Bulgaria ON AIR

С климатичните промени наводненията и зоните с горски пожари се разрастват. Защо има все повече убийствени горещини и опустошителни пожари?

Това са промени и следствия, които ако не променим, честотата им ще се увеличи. Трябва да видим кои са основните производители на парникови газове. Много държави в ЕС се ангажираха с крайна дата за излизане от зависимостта от въглища. Надявам се това да стане и в България до края на годината. Това каза за "България сутрин" координаторът на кампанията "Енергийни решения" към "Грийнпийс" Балин Балинов.

И добави, че от много време насам "Грийнпийс" изследва въздействието на въглищата върху околната среда.

"Решението трябва да бъде взето скоро. Покупка на електромобил не е най-доброто решение - вероятно много хора знаят, че електричеството у нас идва от остарели електроцентрали и производството се случва по стари методи. Имаме нужда да се вслушваме повече в учените, в момента количеството парникови газове е най-голямото в човешката история", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Според Балонов Парижкото споразумение е важно, за да се правят навременни отчети за взетите мерки за подобряването на климата.

"Възможно е да се случат промените, но всичко зависи от държавите членки и това е игра на дипломация. Едно е какво се говори в Брюксел, друго е, когато тези политици се върнат в страните си и стане дума за отговорност за чистотата на въздуха. Трябва да се види и кои са политиците, които ще изпълняват тези политики", заяви координаторът на кампанията "Енергийни решения" към "Грийнпийс".

Балинов акцентира на факта, че имаме достатъчно време, за да предприемем промени. Много различни компании насочват вниманието си към промените и към това да обучават, да образоват децата, за да са наясно те какво се случва.

"Нужно е, когато гледат новини, да знаят кое и защо се случва", посочи още той.

Коментари Напиши коментар

42

До 39 анонимника

преди 3 месеца

При 5лв бензин ще видим как ще разсъждаваш .....

41

Щирлиц

преди 3 месеца

Грета какво мисли по този въпрос?

40

Анонимен

преди 3 месеца

до анонимен 19 ; Така е, затопляния и изстудявания на климата е имало хиляди години , но точно това затопляне сега е заплюто да се превърне в дойна крава ! Същото е и с грипа : грипът го има от хиляди години , но точно този щам го превърнаха в плашилото на века , от който много люде спечелиха милиони !