Снимка: Bulgaria ON AIR

Основното нещо, на което обръща внимание купувачът, са характеристиките на задвижващия агрегат на превозното средство. Сред най-важните от тях е ресурсът на мотора – така наречените "мотокачосове". Под този параметър обичайно се разбира броя на часовете, в които двигателят може да работи. Сред като той бъде изчерпан, се налага основен ремонт.

Срокът на експлоатация зависи от различни фактори – начина на използване на превозното средство, редовното и качествено обслужване, както и от вида на самия двигател. По правило, дизеловите мотори имат по-дълъг срок на експлоатация от бензиновите, което се обяснява с особеностите на тяхната конструкция.

И при дизелите има разлики, като основната от тях е наличието или липсата на турбина. В наши дни производителите се стремят да получат максимална мощност от малък обем на мотора, което прави неговата конструкция по-сложна. Турбината увеличава мощността и намалява разхода на гориво, но с нея агрегатът се износва по-бързо и не достига определения от производителя ресурс.

Например, дизелов двигател с атмосферно пълнене изкарва 500 000 км преди основен ремонт. Ако вземем мотор със същия обем, но с турбина, то неговият ресурс е горе-долу наполовина – 250 000 км.

Сред шофьорите е разпространено мнението, че надеждността и експлоатационният живот на дизеловите двигатели са в пъти по-добри от тези на бензиновите. Това не е точно така, защото дизелите също не са застраховани от повреди. Средният живот на такъв мотор е около 300 000 км, докато при бензиновия той е около 200 000 км.

Четете повече по темата в automedia.investor.bg

Коментари Напиши коментар

60

Собственик на 6 коли

преди 3 месеца

Повервах ти......ама надали.Да имаш нова кола ( а аз съм има 2 пъти) е скъпо и тъпо.Перфектния избор е кола на 3 години и около 60 - 70 000 км.Къпуваш я на 1/2 от цената в ново състояние, а пред нея има много години почти безпроблемна експлоатация.

59

Мюлер

преди 3 месеца

До Щирлиц само дето не уточни, къде точно и от кого трябва да е правен дизела ..

58

Ото Джамбазов

преди 3 месеца

До АвтоЕксплоататор най-много още една седмица и си пи мене за ремонт, и тогава ще видиш кон боб яде ли :)