Снимка: БГНЕС

Германският производител на автомобили Volkswagen възнамерява да излезе от бизнеса с автомобили с двигатели с вътрешно горене постепенно. "В Европа ще напуснем бизнеса с дизелови и бензинови двигатели между 2033 и 2035 г., в САЩ и Китай малко по-късно", заяви директорът на продажбите на VW Клаус Целмер пред Münchner Merkur (съботно издание), пише Investor.bg.

"В Южна Америка и Африка, поради липсата на политически и инфраструктурни рамкови условия, преходът ще отнеме малко повече време", пояснява той.

Като масов производител Volkswagen имал по-различни предизвикателства, които трябва да преодолее при трансформацията, отколкото например производителите на автомобили, които продават превозни средства основно в Европа.

Целмер каза пред вестника, че най-късно до 2050 г. целият флот на VW трябва да стане въглеродно неутрален. В Европа той се надява до 2030 г. 70% дял от общите продажби на компанията да бъдат електрически. Това би подготвило концерна за евентуално затягане на климатичните цели на Европейския съюз и дори компанията би могла да ги надмине.

Що се отнася до крайните дати за двигателите с вътрешно горене, има разлики между германските автомобилни компании. Например дъщерното дружество на Volkswagen Audi възнамерява да представи последния SUV с такова гориво през 2026 година. Производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене трябва постепенно да се прекрати до 2033 г.

Цялата статия може да прочетете в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 4 месеца

И НИЕ ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИМ С ФОЛКСФАГЕН !!!!

100

До 21ви коментар

преди 4 месеца

Защо сте му нацвъкали минуси като казва истината човека. Не е моя коментар. Вижте в electrecНай върлият сайт на електрически превозни средства. Там има статия за Мерцедес B Electric след като му свършва гаранцията година след това чува шум от електродвигателя. Отива в сервиза и пита какво му е и колко ще струва., а смяна бил само електрическия задвижващ мотор 12 000 долара. Този само не е получи инфаркт. Всичките спестявания от гориво се връщат обратно. Аз също бях на тази вълна за EV.

99

Анонимен

преди 4 месеца

Естествено, че ще минат на производство на електромобили- келепир имат от тая работа.