Снимка: БГНЕС

Най-бързата, най-мощна и най-иновативна Tesla вече е на пазара. Компанията от Пато Алто представи официално Model S Plaid (лично Илон Мъск се качи на сцената), която заменя предишната топ-версия Performance в гамата на производителя. След отказа от пускането на Plaid+, именно това ще бъде технологичният флагман на марката (поне до появата на новия Roadster, която не е ясно кога ще се състои).

Задвижването на седана става със системата Palladium, която се състои от три електрически мотора и развива съвкупна мощност от 1020 к.с. Те са достатъчни, за да изстрелят електромобила до 100 км/ч от място за 1,99 секунди и за изминаването на 1/4-миля за 9,23 секунди при скорост от 249,4 км/ч на финала. Максималната скорост на S Plaid е 322 км, пишат от Automedia.

Технологичните иновации по модела са доста, като основната е, че това е първият стандартен автомобил, който използва електрически двигатели с въглеродни ротори. Това е трудно за постигане, тъй като въглеродът и медта имат различна скорост на топлинно разширение, но пък позволява постигане на по-висока мощност.

Преди излизането си на пазара колата е претърпяла и някои промени по екстериора, които позволява постигането на по-добра аеродинамика. Коефициентът на въздушно съпротивление е 0,208, което е рекорд сред серийни автомобили.

Пробегът с едно зареждане е 628 км, като при използване на специален терминал зареждане до 300 км се постига само за 15 минути. Седанът получава и нова термопомпа, която е с 30% по-ефективна от досега използваната от Model S и се нуждае от 50% по-малко енергия за затопляне на салона.

По отношение на комфорта, колата е оборудвана с по-дебело стъкло, което подобрява шумоизолацията, а освен това има и нова аудиосистема с 22 високоговорителя с мощност от 920 вата. Поставен е и новият потребителски интерфейс, оборудван с AMD-процесори, които присъстват и в последното поколение игрови конзоли, като PlayStation 5.

Производството на топ-версията на Model S ще започне със 100 бройки на седмица и ще достигне 1000 на седмица до третото тримесечие на годината. Цената за САЩ е 129 000 долара, като това е с 10 000 долара повече от обявеното по-рано тази година.

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 1 месец

преуспелите разбирачи отново дават акъл, докато чакат да им заредят газ за 10лв на 20 годишната им кошница, 5та ръка.

36

Анонимен

преди 1 месец

КОЛКО ОТ ТЕЗИ 129 000 $ ЩЕ УКРИЕ КАТО НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ?

35

Анонимен

преди 1 месец

Ако има теглич и прави мусака ще взема 2 за 1.