Блогърите от YouTube-канала "Гараж 54" решиха да проверят, какво ще се случи с гума на "Жигули", ако се развърти до невероятни обороти. Благодарение на специална конструкция и оборотомер ентусиастите развиха скорост от 620 км/ч.

На всяка гума са нанесени индекс за максимално натоварване и скоростта, при която тя може да бъде използвана. Какво обаче ще се случи, ако колелото се развърти до такива обороти, за какви производителят дори не е помислял? Ентусиастите от "Гараж 54" пробваха именно това, като се снабдиха с нужното оборудване, пишат от Automedia.

Като начало специалистите установяват, че при скорост 50 км/ч гумата прави 450 об/мин. След това блогърите ръчно спират едно от задните колела на "Жигули" и установяват, че натоварването достига 960 об/мин.

За да се развърти колелото до максимални обороти, блогърите построяват изпитателен стенд, поставен между два полуразглобени стари автомобила. След това те успяват да постигнат 4200 об/мин на четвърта предавка, като това съответства на 400 км/ч. Заради силните пориви на вятъра, оборотомерът е издухан, затова се налага експериментът да бъде прекратен.

След това оборотомерът е закрепен надеждно, като той показна 5384 об/мин., а това означава скорост от 550 км/ч. При този показател гумата е подложена на налягане от 2 кг и буквално е изхвърлена от диска. Блогърите обаче решават да завършат опита си и достигат 6200 об/мин при налягане 5 кг, което води до появата на издувания по гумата, а това е я прави негодна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase