Снимка: YouTube

Всички са наясно, че писането на текстови съобщение по време на шофиране на автомобили е опасно, но това спира малцина. За да покажат какво се случва, от Lexus оборудваха своя кросоувъра с предно стъкло, което става непрозрачно за 4,6 секунди.

Този малък период от време не е избран случайно, тъй като толкова отнема проверката на съобщение на мобилния телефон. Затова и в автомобила бяха качени доброволци, които трябваше да преминат през трасе с препятствия, като техните реакции бяха записани на видео, пишат от Automedia.bg.

Случващото се е шокиращо за хората зад волана, тъй като препятствията не са статични, а се местят. Ако автомобилът се движи със скорост 100 км/ч, за 4,6 секунди той изминава 128 метра. При по-ниската и по-безопасна скорост от 40 км/ч разстоянието е 51 метра.

Последните проучвания сочат, че 64% от шофьорите в САЩ проверяват мобилните си телефони, докато са зад волана. Това е с 2% повече от 2020-а и с 6% повече от 2019 година. По-лошото обаче е, че над 30% от водачите дори не осъзнават, че така излагат на огромен риск всички в автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase