ВАЗ 2101 "Жигули" е първият автомобил произведен във Волжските автомобилни заводи, като е и моделът с най-голям брой направени автомобили на поточната линия. Машината е лицензирано копие на Fiat 124, като е пуснат на пазара, с редица модификации спрямо донора си, през 1970 година.

В чест на 50-годишнината на модела, от българската компания за доработки GB Design решават да направят уникална възстановена Lada 2101, разказва сайтът Motor1. Спецверсията е кръстена 50th Anniversary. Екипът определено се е постарал много и резултатът е наистина впечатляващ.

Макар Fiat 124 да е имал доста добре изработен салон, руснаците го модифицират сериозно и резултатът е добре познатата "евтиния" от нашето детство. Именно върху интериорът е и фокусът на родните специалисти, които буквално са разглобили кабината и са я конструирали наново, с използване на качествени материали.
След разглобяването на всички детайли от салона, е положена шумоизолация на пода и по всички панели на купето. След което всеки един детайл е преработен или модифициран, като единствените оригинални неща са отворите на парното.

Седалките, които очевидно не са оригиналните от ВаЗ, са облицовани във фина кафява и бежова кожа с контрастни бели шевове. Воланът е с дървена облицовка, като дърво се вижда и по други места в кабината, а педалите са алуминиеви. Налице е изцяло нова централна конзола, в която е поместена качествена аудиосистема.Може би ви правят впечатление кожените чантички на вратите и на гърба на седалките - това е едно оригинално решение, което играе ролята на ниши за съхранение на предмети.

Целият проект е правен на ръка, като е отнел на GB Design близо 4 месеца и е звършен в края на миналата година. Машината е предназначена за частен клиент (за което свидетелства специална табела под лоста на ръчната спирачка) и ще си остане в една-единствена бройка.

Снимки на уникалния автомобил може да разгледате на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase