Китайският производител Great Wall организира сервизна акция на повече от 16 000 кросоувъра от моделите Haval F7 и F7x, след като се оказа, че те имат проблем, който води до самостоятелно запалване при ниски температури. Тя ще засегне автомобилите на пазара в Русия, където са отчетени повече от 10 такива случая само за 2 месеца, пишат от Automedia.

От компанията обявиха, че собствениците на изгорелите автомобили ще бъдат компенсирани с нови, а останалите трябва да посетят сервизите на Haval, където ще бъде извършен ремонт. Любопитното е, че всички инциденти са регистрирани при температури от -30, -40 градуса по Целзий, когато техните собственици са се опитали да загреят двигателя от разстояние. В някои от случаите пожарът е възникнал и по време на движение.

„Общият брой на изгорелите автомобили не е повече от 10, като специалисти от научно-изследователския център на Haval проучиха внимателно всеки един от тях. Най-вероятно проблемът е с херметизацията на тръбите на горивната система, която е била повредена по време на транспортирането на автомобилите“, обясниха от Haval.
За да избегне евентуални съдебни дела, компанията ще компенсира всички пострадали, а освен това ще ремонтира за своя сметка и всички продадени вече автомобили от двата модела за своя сметка. Самите кросоувъри се произвеждат в завода на Great Wall в Русия, като собствениците на изгорелите или пострадали от пожар коли ще могат да избират между нов автомобил или парична компенсация.

Първите съобщения за изгорели кросоувъри на Haval се появиха още преди година, като тогава във форуми на марката в Русия бяха публикувани и снимки на китайски автомобили. При това всички те се запалват само в райони с много студен климат. Притежателите на F7 и F7x тогава дори обявиха, че предпочитат да свалят акумулаторите на колите си след спиране с риск машината да замръзне, вместо да изгори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase