Снимка: Pixabay

Статистически, повечето автомобили достигат края на жизнения си цикъл, без да бъдат въвлечени в катастрофа. И когато вече не си струва да поддържате возилото си, то отива за скрап. Наречете го автомобилен Дарвинизъм или разюздано консуматорство;, но и в двата случая този жизнен цикъл може да бъде доста удължен, като просто се предприемат малки основни стъпки, за да поддържате колата си в добро състояние. Ето 20 препоръки от авторитетното Autocar, които ще ви помогнат в това отношение.

Да шофирате със светната лампа за маслото

Има някои сигнални лампи на таблото, които могат леко да бъдат игнорирани, но червеният символ за маслото със сигурност не е сред тях. Спрете възможно най-скоро и изключете двигателя. Проверете нивото на маслото след като моторът се поохлади и ако трябва долейте. Възможно е и светенето да е от дефект в датчика, но все пак, ако долеете масло и лампата продължава да свети - отидете в сервиз.

Да ви свърши горивото

Да останете без гориво в резервоара може да се окаже голяма беля. Не само защото може да се случи някъде насред пусто място: различни утайки и боклуци могат да проникнат в горивната ви система. В най-добрият случай ще ви се размине със смяна на горивните филтри, а в най-лошия ще трябва да отидете в сервиз, където да ви изчистят цялата система.

Постоянно да държите колата под покривало

Няма нищо грешно в това, да покривате автомобила си, но не прекалявайте: покривалата задържат влага, която може да ви донесе доста главоболия. Ако колата ви е по-стара, например, влажната среда може да причини (или да ускори) ръждясване.

Да оставите ръждата да се разпространява

Няма значение дали карате Лада или Порше: рано или късно всяка кола започва да ръждясва. Затова е добре, забележите ли ръждиви петънца да ги третирате или поправите възможно най-скоро. Все пак, доста по-евтино ще е да се справите с малките петна, отколкото да стигнете до тенекеджия.

Да сипете бензин на дизел (и обратното)

Автомобилите може и да са много напреднали като технологии, но все още няма коли, които да се движат и на бензин, и на дизел. Не правете грешката да смесвате двете горива при никакви обстоятелства. Дори и старият тарикатлък да сипете малко бензин в дизела през зимата - по-добре използвайте специализирани добавки. Иначе рискувате солидна сметка за ремонт.

Ако все пак направите подобна грешка не палете двигателя, за да не стигне грешното гориво до него, а извикайте специалист, който да източи резервоара.

Да игнорирате поддръжката

Всяка кола се нуждае от базова поддръжка и обслужване, като интервалите могат да варират според марката и модела. Проверете сервизната си книжка или вижте в интернет, за да разберете кога да смените масло, спирачна течност, ремъци и други. Ако сте от онези 99% с автомобил "нов внос" си водете записки след "136 254"-те километра, на които сте си купили машината и спазвайте заложените от производителя времеви и/или километрични интервали.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase