Снимка: БГНЕС
fallback

Продажбите на нови автомобили в България през миналата година са паднали с почти 37% (36,8 на сто), сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA). Само през декември 2020-а са те са с 40,3 на сто по-малко от последния месец на 2019-та, съобщава "Монитор".

Новите регистрации в Европа са се свили с 23,7 на сто или с 3 милиона до 9,9 милиона автомобила. Според АСЕА това се дължи на карантинните мерки и на други ограничения, които са оказали безпрецедентен натиск върху продажби на коли в Европа.

Всички пазари отчитат двуцифрено понижение. В Испания то е 32,3 на сто, в Италия - 28 на сто, а във Франция - 25 на сто. В Германия спадът е 19 на сто.

През декември продажбите на нови автомобили в Европа са намалели с 3,3 на сто спрямо същия месец на предходната година, но разликите в резултатите на отделните пазари са много различни. Италия и Испания имат отново двуцифрени спадове, докато Германия бележи увеличение с 10 на сто, а в Испания показателят остава без промяна.

Германският автомобилостроителен концерн Volkswagen е намалил пазарния си дял с 3%, докато PSA Peugeot и Fiat Chrysler, които вчера официално обявиха сливането си, както и японския концерн Toyota са успели да подобрят позициите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 3 години

От глад и самоубийства умряха повече хора. Сложиха ви наморници и ви убедиха, че Коронката е поопасно от грипа... 2020 беше само трейлър за филма, който ще ви се прожектира през 2021..

30

Анонимен

преди 3 години

Ама пък продажбите на колелета скочиха двойно

29

Анонимен

преди 3 години

Спад от 37% значи от 50 коли продажбите са паднали 31,5 коли. В България нова кола е мечта, нещо като да спечелиш джакпот от лотария.

fallback