Снимка: Pixabay

Как да караме по-безопасно през зимата и как да удължим живота на зимните си гуми? Един от ключовете и към двете е регулярно да разменяте местата на предните и задните си гуми, твърдят експертите на финландския производител Nokian Tyres, цитирани от Automedia.

"Има голяма разлика в износването, което се получава при предния и задния мост на автомобила", подчертава Мати Мори, шеф на техническото обслужване в компанията. "Големи разлики в сцеплението отпред и отзад се отразяват негативно върху безопасността по време на шофиране. Смяната на предните със задните гуми може и да ви спести пари, защото ползвате един комплект по-дълго".

Разменяйте местата на гумите.

Тестове, проведени от Nokian, показват, че когато шофирате със зимни гуми на автомобил с предно задвижване, предните се износват до четири пъти по-бързо от задните. При летни гуми износването на задвижващите колела е двойно по-бързо от това на незадвижващите.

Препоръката е да разменяте местата на предните и задните гуми на около 10 000 километра пробег.

Карайте спокойно

Това е очевиден и напълно логичен съвет, за който обаче немалко хора забравят, докато шофират. Агресивното шофиране, с резки маневри, ускорения и спирания, намалява ресурса на гумите чувствително. И още повече увеличава разликата в износването между предните и задните гуми. Ако карате спокойно през зимата, стараейки се да предвиждате събитията на пътя пред вас, гумите ще траят много по-дълго. Да не говорим, че така е и по-безопасно.

Следете налягането

Всеки го знае, но не всеки се сеща да го прави редовно. През зимата налягането в гумите пада, защото студеният въздух в тях се свива. Затова от Nokian, а и от други производители, съветват да помпате гумите през зимата с 0.2 атмосфери повече от препоръчаното от производителя (показателите са в упътването на автомобила и, най-често, на стикер върху В-колоната, видим при отворена врата). Мерете налягането, когато гумите са още студени, а не след дълъг преход.

Още по темата четете на сайта на Automedia.bg

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 1При твоята препоръка се ползват 6 бр. гуми, а не 4 бр. Ти купуваш в даден момент още две нови предни гуми.Къде е икономията тогава?

3

MaйMyнaтa

преди 2 години

За голфич 4мотион важи ли съветот

2

пепи

преди 2 години

Като ги караме по малко.