Снимка: Pixabay

Всичко си има срок на годност и автомобилната гума не прави изключение. Тя се износва с времето, а как става това, до голяма степен зависи от шофьора на автомобила. Нов комплект гуми не е никак евтин и затова водачите трябва да бъдат особено внимателни. Затова и експертите имат някои важни препоръки.

До голяма степен нещата зависят от настилката, промените в температурите, резките потегляни и спирания. Състоянието на гумите зависи от условията, в които се използват. Производителите също са наясно с това, като непрекъснато внедряват нови технологии и различни смеси. Но дори и най-надеждните гуми нямат шанс, ако шофьорът се отнася към тях с пренебрежение.

Внимавайте с теглото на автомобила

Правилият избор на гуми е много важен, като особено трябва да се внимава с максимално допустимото тегло на автомобила. Претоварването винаги води до износване на гумите, както по вътрешната, така и по външната им част.

Скорост, маршрут и мощност на автомобила

Освен това, при избора трябва да се внимава за скоростта, като се взима предвид начина на шофиране (най-вече скоростта), мощността на автомобила и маршрутите, по които се движи. Ако не се внимава за тези показатели, дори нови гуми ще изкарат само един сезон.

Сезонните гуми са задължителни

Сезонността на гумите не е просто измислено понятие, а преди всичко безопасност. Затова през лятото трябва да се кара с летни гуми, а през зимата - със зимни. В противен случай лятната гума просто буквално ще се разруши, ако преди това автомобилът не излети от пътя. А зимната, освен че има иска ефективност при спиране на сух асфалт, покачва разхода на гориво. И също приключва за едно лято, особено ако е доста топло.

Стил на шофиране

Един от важните фактори, влияещи на износването на гумите, е стилът на шофиране. Ако джобовете ви са пълни с пари, можете да игнорирате този момент (както и останалите), ако целта ви е да изкарате с един комплект повече от един сезон, то трябва да се откажете от агресивното каране. Това означава, че трябва да се избягват резките потегляния и спирания както на път с малко трафик, така и в задръстванията.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase