Голяма част от пожарникарите в САЩ не са подготвени за гасене на електромобили и хибридни автомобили. Близо 1/3 от запитаните огнеборци признават, че изобщо не са обучени да гасят коли на батерии, а над 50% не са получили протоколи или инструкции, според които да действат в случай на подобен инцидент, съобщава Bloomberg, цитиран от Autonmedia.

Заключението е на Националния съвет по безопасност на транспорт (NTSB), който е установил, че едва 25% от американските пожарникари са подготвени за гасенето на електромобили, като са запознати със спецификата на борбата с огъня в случаите, в които пламъците обхванат клетките на акумулатора.

Всеки втори огнеборец, разпитан от NTSB, признава, че не е преминал инструктаж за гасене на литиево-йонната батерии на електромобил, а близо 2/3 от пожарните служби в Щатите (в това число влизат и подразделенията от доброволци) нямат необходимата екипировка и технически средства за справяне в подобни случаи, като това се дължи на недостиг на средства.

Според статистика от края на 2018 година, пожари са възникнали само при 3% от пътно-транспортните произшествия със загинали хора в тях. От тези случаи само 2% са с електрически автомобили, но се очаква това да се промени в близките години, тъй като популярността на превозните средства на ток расте, а техните акумулатори все още имат склонност към възпламеняване.

Коментари Напиши коментар

8

Жалко, но факт

преди 3 дни

Както пророчески е казал поета: "Не се гаси туй що не гасне".

7

Анонимен

преди 6 дни

Няма как да загасиш литий.

6

Анонимен

преди 1 седмица

да питат нашия маркуч ко да праят