Снимка: БГНЕС

В интернет се появиха няколко видеоклипа, заснети по време на тестове на системата за аварийно спиране на Tesla Model 3. Опитите за спиране на електрическия автомобил пред пресичащ пътя "пешеходец" се оказаха пълен провал - с огромна скорост колата удари манекена, който от силата се разлетя на части, съобщи изданието Jalopnik, цитирано от Automedia.bg.

Журналистите твърдят, че преди сблъсъка системата въпреки това е идентифицирала препятствие на пътя - на екрана мигало съответното предупреждение (това може да се види във второто видео), но твърде късно. Може също така да се забележи, че ударът е доста силен: ако подобна ситуация се случи на истински човек, това може да доведе до сериозно нараняване или дори до смърт. Във второто видео се прави тест на червен Model 3, като резултатът е същият: системата за аварийно спиране не работи и електрическият автомобил удря манекена.

Миналата година по подобен начин се провали и Tesla Model S с неговото първо поколение система Autopilot. При тестовете, проведени от Люксембургския център за изпитания и стандартизация (ILNAS), електрическата кола се движеше със скорост 30 км/ч и не успя да спре пред манекена на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase