Снимка: Automedia.bg

След всичките човешки лудости и капризи на климата най-после дойде истинското лято и времето за пътешествия. Възможността да се качиш в колата си и да отпрашиш накъдето ти видят очите е една от най-ярките прояви на свобода в наши дни.
  
Единственото, което хвърля сянка върху дългите пътувания, е рискът нещо да се случи с автомобила и да ви вкара в нежелани приключения. Но истината е, че с повечето от най-честите повреди лятно време човек може да се справи и сам на път, без да бъде принуден да опира до лешоядите от пътна помощ. Нужни са минимум познания и малко предвидливост преди тръгване, пише Automedia.bg.

Течащ радиатор
Особено сериозен проблем в най-горещия период на годината, водещ до опасно повишаване на работната температура на двигателя. Не е нужно да чакате изпод капака да се появи облак пара, за да установите проблема - водниста локва под предния капак подсказва за утечка, както и видимо намалялото ниво на охладителна течност в преливника.

За да закърпите положението на място, трябва първо да изчакате двигателя на изстине - и то доста търпеливо, защото не става за няколко минути. Ако имате възможност, след това изплакнете радиатора с маркуч, за да имате по-добър шанс да видите къде е пробивът. След като почистите, стартирайте двигателя и гледайте внимателно за теч. Ако успеете да видите откъде тече, по-добре е да се опитате да го залепите със специално епоксидно лепило, каквито се продават по бензиностанциите. Съдържащо епоксидна смола и полимери, то може успешно да спре течовете, но го оформете в достатъчно дебел слой, за да издържи на вътрешното налягане в радиатора.

Вижте останалите възможни повреди в галерията на Automedia

Коментари Напиши коментар

24

Шофьор

преди 1 ден

Като тръгна на дълъг път, гледам телефонът ми да е добре зареден. В такъв случай, той е най -добрият приятел на шофьора.Всичко друго е ала- бала.

23

Анонимен

преди 6 дни

Като гледам снимката единственият проблем на каката е, че не е вдигнала полата достатъчно високо.

А този съвет за радиатора - не, благодаря. Ако ви изтече АНТИФРИЗА (а не водата, щото не знам кой у нас кара с вода) на магистралата - повикайте си пътна помощ, вместо да се правите на майстор сръчко.

22

До 20

преди 1 седмица

В бензиностанциите продават едни малки шишенца за течове ама кои да гледа