Снимка: БГНЕС

Автомобилното производство по цял свят бе блокирано заради епидемията от коронавирус. Една от компаниите, Fiat, започна да произвежда така нужните маски за лице в своите заводи. А сега и другите автомобилни гиганти решиха да отговорят на молбата на правителствата за помощ, съобщават от BBC.

General Motors, Ford и Tesla искат да преобразуват заводите си така, че да могат в най-скоро време да започнат производството на вентилатори за обдишване в САЩ. Техните колеги от Nissan в Япония, както и отборите от "Формула 1" във Великобритания също ще се включат в инициативата.

Компаниите започнаха работа, след като Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) обяви, че ще смекчи пречките в процеса на одобрение за производството на медицински изделия, за да ускори производството на вентилатори.

Ала според някои експерти, на автомобилните гиганти ще им е трудно да преобразуват производствата си. По думите им, компонентите, които са нужни, са много специфични и изискват специфични знания за работа с тях.

"Това са много прецизни машини, а в тях има не само много сложен хардуер, но и софтуер", казва Дженс Халенс, ръководител на компанията, производителя на вентилатори, Hamilton Medical.

А докато стане ясно, колко време ще отнеме започването на новото производснво, Илон Мъск обяви, че е купил 1255 вентилатора от Китай, които ще дари на болниците в Лос Анджелис.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase