Снимки: БГНЕС

Ново проучване показва, че новите автомобили далеч не са по-екологични от старите. Според потребителската група Which? те произвеждат повече въглероден двуокис, отколкото старите модели.

Новите автомобили по принцип отговарят на последните стандарти на допустимите нива на емисии на вредни газове, но голямото увеличение на търсенето на по-големи, по-тежки модели означава, че се увеличават емисиите на тези газове, твърди изследването, цитирано то БНР.

Лиса Барбър, редактор на списанието на Which?, заявява за „Гардиън“, че е шокиращо, че тестовете са показали увеличение на нивото на въглероден двуокис от последните модели, продавани на британските клиенти.

Майк Хоус, изпълнителен директор на Дружеството на производителите и търговците на автомобили обаче заяви, че „не може да коментира резултатите от неофициални тестове, проведени от търговски организации, които използват неясни технологии“.

Дъг Пар, учен от „Грийнпийс“, пък каза, че данните показват, че правителството трябва да забрани продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили още през 2030 години – 5 години по-рано от планираното, и че не може да се разчита само на добрата воля на индустрията да намали емисиите на вредни газове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase