Снимка: Pixabay
fallback

Понятието конска сила се използва на много места в света за обозначение на мощността на автомобилните двигатели. Конските сили съществуват както в метричната, така и в имперската система - само че не са съвсем еднакви.

Официалната единица мярка за мощност киловат (кВт) се използва рядко, например в Австралия.

Конската сила отговаря действително на постоянната сила на един кон. Дефинирана е като силата, нужна за повдигане на маса от 75 килограма за една секунда на височина от един метър. Това идва от зората на Индустриалната революция, когато все още се използвали коне за извличане на товар от мините.

Една от легендите е, че единицата конска сила идва от начина на определяне на цените от Джеймс Уат: гениалният изобретател оформял тарифата ца парните си машини по броя на заместените от тях коне.

Формулата за изчисление на конските сили е следната:

Маса х земно ускорение х максимална скорост х скорост на повдигане = мощност

Още по-темата четете на сайта на Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Mm

преди 4 години

До Гост1 к.с = 75кг за 1сек. на 1м. височина, т.е. ако ламбото е 600к.с. ,то трябва да може да вдигне (хипотетично) за 1 секунта 600 х 75кг. или 45, 000 кг., 45 тона. Ако един кон е да речем 500кг, то 45 000 /500кг = 90 жребеца.. толкова би могло да ''издърпа'' ламбо с 600кс. За 500 жребеца маааалко повече ще е нужно.

16

Гост

преди 4 години

Да е така, колко да е така...Демек като вържа 500 жребеца за едно въже и едно ламбо със 600 кс , ламборо ще ги издърпа? Ще ги издърпа нанайци.

15

Анонимен

преди 4 години

До 13Изглежде те е нямало в часовеъе по физика...мощността и въртящият момент са взаимносвързани...гусин разбирач...за такива като теб така да го обясним двигател с голям въртящ момент набира бързо скорост но ако няма мощност не може да вдигне голяма скорост...но по мощния двигател има по голяма максимална скорост..а най добре голяма мощност плюс голям в.момент...спортна кола

fallback