Снимка: Pixabay
fallback

Мит или истина е, че ако пийнем една бира или две бири, спокойно можем да се качим зад волана на автомобила? Ако сте мъж с тегло 90 килограма и изпиете две бири, дрегерът ще даде резултат от около 0,65 промила концентрация на алкохол в кръвта, което значи, че вече сме в червената графа.

Който пие, не трябва да шофира – не само заради евентуалните разправии със закона, но най-вече заради безопасността – собствената и на другите на пътя. В следващите редове можете да се запознаете с най-често срещаните митове за пиенето и карането, които действат успокояващо на пиячите, но могат да доведат до инциденти.

1. Да хапнем добре преди да пием

Истината на това изказване е свързано не толкова с промилното изчисляване, а с факта, че приетата храна води до по-дългото задържане на алкохола в стомаха и по-късното и бавно преминаване към кръвта чрез горните тънки черва. Но проблемът е, че така приемът на алкохол не се отменя, а само се забавя.

2. Да пием много вода с алкохола

Тук също има доза истина. Пиенето на вода е принципно полезно за организма и помага за при обезводняването, причинено от диуретичната функция на алкохола. Но това не променя нито алкохолния градус, нито количеството, прието от организма.

3. Спираме да пием няколко часа преди шофиране

Ако не сте пили алкохол и в часовете преди "няколкото часа преди шофиране“, тогава може да се приеме, че сядането зад волана е безопасно. Но ако сте "заредили“ добре с алкохол, няколко часа няма да са достатъчни. На час организмът може да разгражда около 0,1 до 0,15 промила алкохол.

Още митове за алкохола зад волана четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Мопс

преди 2 години

Аве какво ще ти стане от една бира, колкото да не треперят ръцете, аман от консерватарди и псевдо моралисти. Вече за пияните зад волана- крути мерки. Страшен алкохол бомбичка бира

17

Крумовски

преди 4 години

Закона трябва да се промени: ,,Водач който е употребил алкохол се лишава от право да управлява в срок от 10 години.Автомобила се конфискува и се бракува а разходите са за сметка на водача. "Няма какво да се заиграват с промили и граници под над.Пил ли е край за правата на всеки .Същото е за наркотиците .Но там наказанието ще е завинаги и както отнемане и бракуване така и веднага 10 години затвор.

16

Анонимен

преди 4 години

Колкото и да съм пиян е по-безопасно аз да карам отколкото жената - от първия път листовките и от 6тия кормуването.

fallback