Снимка: БГНЕС

Глобалната автомобилна индустрия може би вече е достигнала предела си по отношение на производството. Това твърди една от водещите световни инженерни и технологични компании Bosch в лицето на нейния изпълнителен директор Фолкмар Денер. Бегъл анализ на цифрите показва, че тази прогноза е точна.

Според аналитичните данни на LMC Automotive, през 2019 г. световните продажби на автомобили са намалели с над 4% в сравнение с 2018 г., до 90,3 милиона бройки. За сравнение, година по-рано глобалните доставки на нови възлизаха на 94,4 милиона, а през 2017 година - на 95,2 милиона. Според предварителните прогнози се очаква отрицателната динамика да продължи трета година поред, като през 2020 г. продажбите ще паднат с около 2,6% до 89 млн. бройки.

"Напълно е възможно да сме преминали пика на автомобилното производство", коментира изпълнителният директор на Bosch Фолкмар Денер. Той също така смята, че ситуацията едва ли ще се промени до 2025 г., когато предстои да се появи следващото поколение по-достъпни електрически превозни средства.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase