Снимки: Reuters
fallback

За Леонардо ди Каприо и Брад Пит се говори много покрай "Имало едно време... в Холивуд",  но и класическите автомобили, които се движат по улиците на Лос Анджелис през 1969 година, не отстъпват по красота.

Виждаме невероятен 1950s MG TD, управляван от Роман Полански и съпругата му Шарън Тейт, прекрасен жълт Cadillac Coupe de Ville, собственост на актьора Рик Долтън и малък, син и леко очукан Volkswagen Karmann Ghia, управляван от двойникът на Долтън – Клиф Бут.

Oще по темата
Именно очукания Карман Гиа е много близък до сърцето на Куентин Тарантино.

Да, Поршетата са невероятни. Ситроените готини. Италианските спортни коли са ненадминати. Но Карман Гиа е нещо необичайно – в себе си той обединява немската технология на Volkswagen и италианският дизайн. Може да се каже, че тя е една от най-красивите коли, които са създавани някога, а днес колекционерите се избиват за да притежават една.

Да, красотата е субективно нещо, но тази на Карман Гиа не е платоническа и архетипна. Тя е истинска – за времето си автомобилът е достъпен, не особено скъп, а формата им е просто съвършена.

Във филма Тарантино използва колата за да изгради същността на героя на Брад Пит. Клиф Бут е момче за всичко, в чиито задължения влиза и това да вози Рик Долтън в жълтия му Кадилак. Но в една от сцените той се сбогува със "своя шеф" и вместо зад волана на излъскания Кадилак, скача в изглеждащия почти плачевно Карман Гиа. В тази кола виждаме истинският Клиф Бут, същността му на каскадьор. Той кара безразсъдно, почти опасно, но въпреки това ситуацията е изцяло под контрола му. Сякаш гледаме Брад Пит в изцяло друг филм.

Но истинската, по-дълбока причина, подари която Карман Гиа има толкова значима роля в "Имало едно време... в Холивуд", е същата като тази, поради която той отдава почит на твърдите криминални романи, създавайки "Пълп Фикшън", представя ни своята отмъстителна фантазия към нацистите в "Гадни Копелета" и прави вампирски уестърн в "От здрач до зори". Причината е същата, поради която избира във филмите му да играят актьори като Джон Траволта, Пам Гриър и Кристофър Уокън. Защото е фен.

Тарантино е като всеки един от нас – ревностен почитател на различни поп културни феномени. А част от таланта му се крие в това да върне обратно към живота, да предаде енергия на поп-културни събития, които в чужди ръце биха се чувствали изтощени, клиширани... остарели.

Първата връзка на Тарантино с колата е споменът за баща му, който притежавал една от тези красавици. Втората е не чак толкова приятна и е свързана с емоционалната травма, която Ума Търман преживява преди 15 години.

В последните дни от снимките на втората част на "Убий Бил" Тарантино моли Търман да шофира синият Карман Гиа по прашен път с висока скорост. Тя моли да бъде заменена от дубльор, но режисьорът отказва и настоява именно тя да е зад волана.

Години след това Търман разказва, как е била убедена, че ще умре и описва инцидента като "престъпно неглижиране". Тя прощава на Тарантино, който казва, че това е най-голямата грешка в живота му, но опитът на Харви Уейнстейн и останалите продуценти да прикрият инцидента Търман заклеймява като непростимо.

В "Имало едно време... в Холивуд" Тарантино използва същия онзи злощастен Карман Гиа, който почти убива Търман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Драго

преди 4 години

Бе я не ми ги пробутвайте тия лаладжийски коли! Бо добро от БеМВето на чичо Гошо от съседния вход няма!

fallback